Det sjove løv

Jeg har i mange år været fascineret af broget løv - det giver en flot kontrast til de øvrige almindelige stauder i haven, og så er de jo altså lidt sjove - synes jeg.

Jeg har sendt mange juleroser (påskeklokker) den sidste tid, og en dag opdagede jeg, at en af dem havde broget løv. Jeg må indrømme, at jeg havde svært ved at få den afsted!
Blandt mange almindelige Helleborus niger til salg i Netto, fandt jeg en fuldstændigt broget imellem de mange grønne! Den skulle da med hjem (ja tænk at jeg skulle købe en plante i Netto!) :-) Jeg klipper alle de grønne  blade af, så de ikke overtager planten. 
Lamium, tvetand, findes i mange brogede, gule, gulgrønne udgaver, og de lyser godt op i haven og er desuden fortrinlige til krukker. 
Kender man ikke arum, lærer man hurtigt at sætte pris på den, når den først er placeret i haven. Den er fortrinlig i skyggehaven, og det marmorerede/plettede løv er lidt udover det sædvanlige. 


Arum italicum

Arum maculatum

Jeg har lige fået en gulløvet Geum, nellikerod, hjem fra England. 'Eos' hedder den, og den har orange blomster, der nok ikke ligefrem er den perfekte sammensætning, men så kan man jo bare klippe blomsterne af!
Det smukke forårsløv på diverse geranier, storkenæb, glæder mig hvert forår. Løvet på Geranium x oxonianum er egentlig ikke broget, men gult, rødt osv. Fantastisk flot. Når løvet har sin normale størrelse, er farven grøn. 
Der er naturligvis mange, mange flere oplagte stauder med variegeret løv at vise, men disse er blot nogle, jeg netop nu støder på i haven :-)


31 kommentarer:

 1. Kære Marlene

  Hvor var du heldig i Netto! Min erfaring med de brogede påskeklokker er, at de forbliver brogede. Skønt, ik'.

  Arum - jo, den er da fin - men hvordan i alverden slipper man af med den igen? Jeg kæmper og kæmper - men den bliver bare større og større. Og frøsår sig tilmed! Men ABSOLUT kønne blade, blomster og frøstande :) Sig bare til, hvis du løber tør! Og det er jo i bund og grund bare, fordi den står et forkert sted i min have...

  Én, jeg slet ikke kan stå for, er kærmindesøsteren 'Jack Frost'. Fantastisk løv - helt metallisk, når solen lige falder i :)

  Storkenæben 'Katherine Adele' bevarer sit brogede løv - den er også skøn :)

  SvarSlet
 2. Kære Marlene, de er fine de brogede blade. Jeg har lige fået en broget mynte. Ind imellem har mine planter med brogede blade haft lidt langsommere vækst, men mynten ser ud til at være lige så livskraftig som den almindelige.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 3. Hej Marlene

  Hvor heldigt at du har fundet de brogetbladet Helleborus. Man finder mange sjove ting, enda i netto, hvis man har åbne øjne.

  Specielle blad farver facinere også mig, selv om jeg egentlig synes, de kan være svære at placere i haven. Nemmest går det med de grå blade. Hvidbroget løv er fine sammen med hvide blomster, men det er jo oplagt.

  Sidste år fik min Hemerocallis "Golden Zebra" en sport. Golden Zebra har gule blade med grøn kant, min sport er omvent, grønne blade med gul kant. I år har jeg i haven opdaget en Scabiosa ochroleuca med gulbroget løv. Jeg er spændt på om den holder eller om det er en virus.

  SvarSlet
 4. Åhh så vackra de brokiga Helleborusarna är!
  Grattis till sådana kap!

  SvarSlet
 5. Helt enig. Broget løv giver god variation i haven. Men jeg er også enig med Marie-Louise i, at arum er en besværlig plante at få ind i haven.

  SvarSlet
 6. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Det undrer mig det, I skriver om Arum.... mine to, som er vist på billederne, har nærmest ikke rokket sig ud af stedet de sidste 8 år - mystisk :-)

  Marie-Louise, ja, 'Jack Frost' er skøn, og jeg har et hav af frøplanter fra den med alle mulige forskellige sølv-aftegninger. Burde egentlig have vist dem her i indlægget.

  Birgitte, du har ret i, at stauder med broget løv ofte vokser langsommere end de, der har almindeligt grønt løv. Lidt øv, når man gerne vil have mere af planten ;-)

  Stauder i Stovby, det lyder spændende med daglilje sport - glæder mig til at høre om den :-) Men ja, nogle gange er det desværre bare en virus - det har jeg også prøvet flere gange.

  Rigtig god aften til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 7. Wow! Du var rigtig heldig :) Nogen gang men kan finde spændende planter i daglivarens butikker.

  SvarSlet
 8. Hm, ja jeg er faktisk ikke så vild med det brogede løv... jo jeg er faktisk glad for en kermindesøster, med hvidt på bladene. Marlene hvad hedder den, måske Hadspen et-eller-andet?
  Mht. Netto så købte jeg for 8 år siden en halvvissen pelargonie der, jeg kunne se blomsten var smuk, og vidste jeg ville kunne vande den op igen. Den blomstre i mit køkkenvindue -stort set året rundt, og vokser kun langsomt og meget kroget -SMUKT!
  Kh Helle

  SvarSlet
 9. Jeg tilslutter mig fanskaren af brogede blade; de er bare SÅ fine :) Sidste år fandt jeg en fin geranium phaeum-frøplante med rødt/hvidt/grønt blad, men desværre overlevede den ikke vinteren. Lidt øv, når man tænker på, hvor livskraftig phaem ellers er!

  Mht. arum, så står den haps, jeg medbragte fra min have i Aarhus på fjerde år og kommer ingen vegne. I haven i Aarhus spredte den sig lystigt.

  SvarSlet
 10. Ja faktisk er geranierne aller kønnest lige nu, så ser man rigtigt det skønne løv.
  Det var en sjov julerose, du har købt i Netto, den kan jeg godt forstå, du faldt for.
  Jeg har også et par tvetand, de er kønne i løvet.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 11. Øh, den Arum er det mon den der kommer UINDBUDT alle vegne i min have...jeg troede at det var en slags ingefær

  SvarSlet
 12. Jeg har også en del brogede stauder. Den jeg er mest glad for er nok min Sankt Hans Urt med rosa blomster og bred hvid kant på alle blade... Jeg kan ikke huske sortsnavnet lige nu. Ellers har jeg brogede blade på mynte, blåskæg, kærmindesøster, forglemmig ej, liljer, iris, vinterglans, vinca, salvie, merian, kinesisk purløg, Rhododendron, azalea, Ægte kastanje, Japansk ahorn,HOSTAER, Uægte jasmin, cypres, lyng.... hmm... mon jeg glemte nogen?.... Griner

  Den der Geum ser spændende ud. Den er nu skrevet på ønskesedlen. Jeg kan godt lide gule blade.

  SvarSlet
 13. Hej. Brogede stauder er nyt for mig, det var rigtig interessant at se og læse. Jeg har gået efter det lidt mørke løv som en kombination til det grønne, men nu må jeg vist holde øje med broget løv. Tusind ta for inspirationen.

  SvarSlet
 14. Tak for alle billederne, som ny i haven er det jo mest blomsterne man kigger efter, men kan mærke på mig selv, at jeg også er begyndt at opdage forskellige former for blade og løv.
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
 15. En af de fineste jeg har set er Houttuynia Cordata Chamaleon en ca 30cm høj "busk" til surbundbedet,den var plantet langs et hegn og dekorede bunden fint, slyngplanter o.l tog sig fornemt af resten af hegnet. Men vinderen var den med det lange navn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kameleon stauden er rigtig fin ja! Den havde jeg også på sydsjælland. Den vil gerne have en lidt fugtighedbevarende jord. Smager godt i wok og fiskeretter ;0)

   Slet
 16. Tak for billeder af de smukke brogede stauder.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
 17. Åhh hvor er påskeklokken med de brogede blade bare skøn... sikke et fund ;o)
  Jeg er også vild med brogede blade, så tak for de dejlige billeder :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 18. Altså Netto. Ja ikke just der man forventer at finde en relativ sjælden plante. Men man skal aldrig blive overrasket.
  Jeg er ligeså pjattet med det brogede og anderledes løv.

  Må se om der er noget spændende å Kiekeberg.

  Hilsener fra Helga

  SvarSlet
  Svar
  1. Helga, ja, jeg håber også på noget spændende i Kiekeberg - vi tager derned på lørdag.

   Kh. Marlene

   Slet
 19. Lige en julerose for mig - jeg er også forfalden til broget løv! Den må du sælge ud af, når du har mange nok!! Arum Maculatum er ny for mig, den må jeg lige ind og google!

  SvarSlet
 20. Hej Marlene

  Tak for handlen i søndags. Hyggeligt at møde dig. Igen.. ;))
  Jeg har plettet tvetand, og den skal man lige holde et øje med. Breder sig lynhurtigt, men meget sød...
  Har du fået plantet dine nyerhvervelser til ?? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lena.

   Selv tak :-) Også dejligt at snakke med dig og din mand igen :-)))

   Ja, du har ret - tvetand breder sig ret meget. God bunddække ;-)

   Nej, de står så fint op ad det fine nye blå hegn og venter på de der sommerfuglelavendler, jeg havde med i søndags ;-)

   Hils.

   Kh. Marlene

   Slet
 21. Ja smukt er det med planter der har broget løv og dejligt når man kan være heldig og finde noget man ikke lige regner med. Håber i havde en dejlig dag i Ringe, elle belle ed hele dagen om vi skulle køre,men havde nok og lave hjemme og ingen penge og bruge, har en konfirmation lige om lidt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Blomsterhatten, tak, vi havde en super dag i søndags - juleroserne blev revet væk. Der er dog nogle af de store 5 liters tilbage, hvis nogen skulle være interesseret - de sendes dog ikke. Dertil er de for store.

   Kan godt se, I har nok at tænke på med konfirmation i sigte :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 22. Jeg er også ret glad for broget løv og som du selv er inde på, lyser de så fint op :)

  SvarSlet
 23. Tusind tak til jer alle for dejlige kommentarerer og gode input :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 24. Den fra Netto er rigtig fin :O)
  Jeg har sået 'Pacific Frost'som skulle få spændende blade, men om jeg får planter ud af det vil tiden vise. Ind til nu er der 2 små spire!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne,

   Åh ja, kan godt huske 'Pacific Frost' - den såede jeg også for en del år siden. Jeg synes nu ikke, at planterne rigtigt blev til noget. Jeg glæder mig til at høre om dine :-)

   God weekend :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 25. Hej Marlene.

  Jeg er ikke fuldstændig pjattet med broget løv - men i fælles flok med andre, vil jeg give Jer ret i, at det giver et godt indtryk. Jeg er nok mere til sjove faconer.

  Ha' en skøn dag... sikkert derude i haven med fingrene i pottejord ;0)

  Bedste hilsner fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette,

   Det er heller ikke alle planter med broget løv, jeg er vild med, men de tiltrækker mig nu alligevel på en eller anden måde. Måske fordi de er en sport eller mutation af den oprindelige plante og derfor er lidt speciel ;-))

   Ja, jeg står med fingrene i pottejorden - har lige fået flere barrodsplanter hjem.

   God weekend.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene