Helt gratis!

Vi kan jo godt lide, når der er noget, vi får forærende, så vi ikke skal have penge op af lommen :-) Og jeg har fået meget forærende i år - i form af selvsåede planter. Køkkenurter og sommerblomster.

I gamle dage såede man ofte sommerblomsterne om efteråret, hvor de naturligt ville smide sine frø, og det er faktisk ikke så tosset endda. Det betyder, at planterne året efter blomstrer tidligere end normalt og er robuste og har en kraftig vækst.

I år har jeg helt gratis fået to slags dusksalvie, morgenfrue, løvemund, kæmpeverbena, blomsterkarse, mamelukærme, cosmos, kornblomst, rød grønkål, dild og en del flere urter og sommerblomster.

Nedenfor lyserød og blå dusksalvie.
Selvsået blomsterkarse - blandede farver, mørkerød og cremegul

Rød grønkål

Og den fine Cosmos 'Daydream' har selvsået sig en del steder i haven. 

Man kan godt sige, at jeg også har fået den almindelig grønkål foræret, for den har overvintret fint og står nu med store, saftige blade :-)

Denne plante har valgt at støtte sig til en gammel stol. 

Nu ville der jo ikke være noget ved det hele, hvis man ikke skulle indkøbe frø, så dem og glæde sig til spiringen og de smukke urter og blomster, så selvfølgelig har jeg sået en masse - blandt andet:

Palmekålen - 2 slags; toscansk og 'Jagalla Nero' med fligede blade.

Og den mørke ært 'Purple Podded'.

Og som I måske husker, har jeg sat et væld af kartofler. Herunder 'Blå Congo', der har de yndigste blomster.Og jordbærrene er på sit højeste - den nye sort 'Lambada' er jeg rigtig glad for - den er ret tidlig, har store spidse bær, og så smager den helt fortryllende. 
I staudebedene er der så meget at glædes over i øjeblikket - blandt andet de mange stjerneskærm, Astrantia

Astrantia major 'Roma'

Astrantia major 'Star of Billion' (der er en grund til navnet!) i
intimt samvær med Ranunculus acris 'Citrinus'.


Astrantia major 'Claret'

De mange storkenæb pryder vores have i hver en krog - de navngivne og de (smukke) frøplanter. Den nye 'Lilac Ice' er jeg virkelig begejstret for. Kan ikke sige nok godt om den. Den er en sport af den velkendte 'Rozanne' og blomstrer lige så længe. 

Geranium 'Lilac Ice'

Skærmblomster bliver nævnt på snart alle blogs - heldigvis. For de er smukke og giver et vildt og let løft til staudebedet. Her er det Grafia golaka, som jeg har byttet mig til. 

Grafia golaka

Verbascum 'Southern Charm'

Jeg har også nogle selvsåede staudesalvier, og en af disse har smukke lilla-lyserøde blomster. Det er dog ikke den, jeg viser her. Denne her er sandsynligvis en frøplante af 'Amethyst'.
Og endelig prydløgene - Allium - som jeg ikke har gjort så meget i, da jeg heletiden graver i mine bede, men i efteråret blev der lagt Allium atropurpureum, og det er jeg glad for - den er så smuk!!!
Rigtig god weekend og Skt. Hans til jer alle :-)
26 kommentarer:

 1. Dejligt, dejligt indlæg, Marlene.
  Nyder ord og billeder fra dig.
  Og denne formiddag nydes også den milde regn.

  God Skt. Hans til dig.
  Stor hilsen fra Marthe

  NB. Har plantet din fine, lysegule ranunculus i et let skygget bed, og også tilført beddet et par stykker af den "ægte ukrudts"-ranunkel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marthe,

   tusind tak - det glæder mig meget, at du kan lide at læse med her på bloggen :-)

   Ja, er Citrinus ikke bare fin - jeg bliver aldrig træt af den :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Hej marlene ja selvsåere er dejlige de fordi de altid er ør på vej, dine salvier ser store og frodige ud. Den astrantia Roma er da vist nødt til at skulle hjem til mig.. God sct. Hans til dig og dine..

  SvarSlet
 3. Hej Marlene.

  Ja de er dejlige de gratis glæder. Grafiaen ser fin ud, Jeg har købt en anden skærmplante hos Thyboesminde - husker ikke navnet - men den ser ret identisk ud med grafiaen.
  Mine dusksalvier har svigtet mig i år, desværre. Er uundværlige i sommerbuketterne.

  Iaften skal jeg opleve en næsten gratis glæde. Midsommervandring i Mariager med Bernt Løjnant og Anne Mette Olesen som deltager. En årlig tilbagevendende begivenhed, hvor vi ser på alle de urter der findes ude i naturen.

  God Sct. Hans til dig.
  Hilsener fra Helga

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helga,

   mon ikke det er Cenolophium denudatum, du har købt? Jeg har selv byttet en del planter af denne med Stovby Stauder, og de står smukt med de hvide skærme lige nu.

   Det lyder ellers interessant med midsommervandringen. Var det spændende?

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Hvor ser det dejligt ud Marlene - ja, der er gang i meget for tiden. Jeg må tilstå at den fine Allium antropurpureum - den er et must i mit røde bed... haps haps.

  God sankt hans til dig også.

  Kh
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette,

   ja, jeg skal i hvert fald også have flere af den allium her til efteråret :-)

   Tak :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 5. Hold da op en frodighed - hvor er det smukt komponeret, det bed med Astrantia major
  med Ranunculus de passer så fint sammen!
  God Sct Hans selv - jeg har pudset kosten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente,

   tak skal du have :-)

   Hæ, hæ, pas nu på, du ikke brænder helt af ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 6. Hej,
  Jeg også fundet ud at dusksalvie sået sig fint. Og et par andre sommerblomster fået jeg også gratis :)

  Sikkert frodighed er i din have!

  SvarSlet
 7. Mange skønne billeder af frøsåede og selvsåede planter, det er dejligt at se.
  Også god Sct. Hans til dig.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 8. Jeg er enig - det er skønt med de gratis selvsåede, jeg er dog bare slem til at rode i jorden og forstyrre frøene. Lige nu kommer der dog hjulkrone og morgenfruer i græsset rundt om mit spejlbassin for her lå min skærehave og de vil pinedød op selvom jeg klipper græsplænen hver uge.
  Jeg købte 2 storkenæb af dig i Kolding og den ene var Maurice Moka, desværre mistede jeg skiltet på den anden, men skøn er den:)
  Din prydløg er da helt skøn, den vil jeg prøve at huske.
  Og god Sct. Hans til dig og familien også fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,

   jeg tror også, at jeg har så mange frøplanter, fordi jeg ikke har rodet i jorden. I staudebedene er det nok mere begrænset, hvor mange jeg har, da jeg heletiden graver i bedene.

   Utroligt, at dine morgenfruer og hjulkrone kæmper sig vej gennem græsset, selvom det bliver slået.

   Disse geranier havde jeg også med: 'Salome', 'Lilac Ice', sanguineum var. striatum, sanguineum 'Elke', pratense 'Laura' - tror vist ikke, jeg havde flere med.

   Tak :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 9. Ja jeg takker også tit for alle mine fine frøplanter! I år er der særligt mange gul lærkespore og atrantia! Men også lidt Perikon, pulsatilla, campanula, Purpursolhatte, margerit, rosenkrave og geranium renardii. og også mange sommerblomster af hornvioler, løvemund, jomfru i det grønne og tagetes.

  Den der astrantia 'Roma' mangler jeg da vist.... Er den lidt lilla i det? Min 'Claret' har jeg plantet 2 gange men den kan vist ikke lide at bo hos mig. Så nu må jeg prøve med 'Lars' i stedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mysticia,

   det er da eller nogle frøplanter, du kan præstere at have i din have - hold da op :-) Ja, frøplanter af storkenæb har jeg også en masse! Phaeum frøplanterne har været alt for meget i år, og jeg har luget grundigt i dem.

   Nej, 'Roma' er mørk-lyserød - meget lækker, synes jeg. 'Claret' står hos mig i sandjord, og jeg måtte vande den grundigt, da vi havde tørke, for den klaskede helt sammen. Den bliver ikke så høj i sandjorden - faktisk kun omkring 30 cm, men efter et par år er den nu fin og har bredt sig godt. Men 'Lars' er også en rigtig god sort.

   Kh. Marlene

   Slet
 10. Usædvanlig smuk farve Allium. Tivoli er fyldt med Allium i år - åhhh det er så fint. 'Amethyst' skulle være velkommen i mit Salviebed - den er mørkere end dem jeg har (jeg aner ikke hvad de hedder)
  Har egentlig aldrig fået spurgt dig - hvordan gik det med de lyserøde perlehyacinter - blev de fine?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sussi,

   det ville jeg da godt se i Tivoli - lyder smukt. Amethyst er ellers en ret lys sort.

   Jeg har ikke lyserøde perlehyacinter - har vist heller ikke skrevet om dem?

   Kh. Marlene

   Slet
  2. Nå for sørensen, så har byttet om på hvemdererhvem - jeg troede at det var dig der solgte perlehyacintløg i efteråret - ja, så skal du blive fri for at svare - hi hi

   Slet
 11. Roma og Lilac Ice er lige røget på min ønskeliste!

  SvarSlet
 12. Hej Marlene :o)

  Det er da skønt med alle de dejlige gratis glæder her i livet og især når det er de blomstrende af slagsen. Jeg har også en del selvsår og især fordi jeg er lidt havedoven i det sene efterår og ikke får klippet alt det væk jeg burde :D Men hvad gør det når man får gratis sommerblomster i rigelige mængder :D

  God Skt. Hans :O)
  Kh Marlene

  SvarSlet
 13. Hej Marlene
  Dejlige billeder fra din have ! :-D
  Jeg syntes ikke at sommerblomsterne her i have er gode til at selvså sig. Men Honningurt har jeg rigtig mange af!! og dem er bare lykkelig for. De passer nemlig rigtig god til alle de andre planter der blomstre lige nu :-D
  Knus Gro og god Sankthans:-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gro,

   honningurt er også skønt. Måske har du plantet tæt, og så har frøplanterne svært ved at få fat (når de ikke får lys).

   Tak :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 14. Tusind tak til jer andre for jeres skønne kommentarer - det glæder mig meget.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 15. Skønt med gratis planter, det kan vi li´!!
  Jeg har sat dig på min nye blog - har du tid til at kigge forbi, kan du finde mig på www.tulleogtrilleboren.blogspot.com
  Jeg følger selvfølgelig stadig med her - bare under "nyt" navn :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tulle.

   Tillykke med din nye blog :-) Jeg har slet ikke set, at du har lavet en ny, men jeg har nu heller ikke rigtigt fået kigget på blogs den sidste tid.

   Jeg lægger den på bloglisten med det samme og sletter den anden.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene