Sensommer juveler

Sensommeren er den tid på året, som jeg nyder mest. Jeg elsker den klare luft og glæden ved at høste frugt, bær, grøntsager og blomster.

Her på Nordfyn er det ved at være ret koldt - til morgen var græsset hvidt, og jeg skulle have en tyk trøje på, da dyrene skulle fodres. Så det er med at nyde den blomsterrigdom, der netop nu findes i haven. Mangler man blomster i sin have, er det en god idé at besøge andre haver eller planteskoler og vælge de stauder, der blomstrer på denne tid af året.

Asters er en selvfølge i sensommeren, selvom den er en lidt udskældt staude. Fatter ikke hvorfor. Jovist breder den sig, men man kan jo hurtigt grave den op og dele den. Eller hvad med at lave en hæk af asters? Der er mange former for asters, og jeg nyder dem alle - dog er jeg specielt betaget af novae-angliae typerne, der bliver meget høje, men blomsterne er perfekte som fyld i buketter.


Aster novae-angliae 'Marina Wolkonsky' - er noget mørkere i skygge

Skærmene - både stauder og en-årige - hører ikke kun for- og højsommeren til. Der findes adskillige her i sensommeren også.

Selinum wallichianum

Den hvide hjortetrøst - Ageratum altissimum

Og den hvide kongekommen fortsætter ufortrødent sin blomstring og viser
ikke tegn på  nedvisning. 

De gule farver gør mig glad, og jeg har da også flere i haven -  både de rigtigt gule og de sartgule. De er så dejligt barnlige - de rigtigt gule altså ;-)

Staudesolsikken, 'Meteor', og den gule solbrud (uden navn) blev flere gange i foråret kørt over med en plæneklipper, da de ikke står i et bed (en fejl selvfølgelig - he, he), men det udmundede i lavere planter, hvilket jeg faktisk er ret tilfreds med. Så frem med plæneklipperen, hvis du ikke gider høje stauder!!! (Dette tip må tages med et gran salt!). 

Helianthus 'Meteor' og den gule solbrud (Helenium) bagved. 

Gyldenrisen 'Citronella' (der flere steder både står nævnt som en gyldenris og en gyldenrisasters) bliver en favorit - den minder en del om gyldenrisasters'en 'Lemore' (der dog bliver mere sartgul). Flot til buketter. 


Solidago 'Citronella'

Den sartgule en-årige solsikke 'Vanilla Ice' er en, der fremover helt klart skal være i min have hvert år. Den har den yndigste gule farve, og hovederne er ret små, hvilket jeg finder tiltrækkende. 

Helianthus 'Vanilla Ice'

Rørblomst, Penstemon, er en lidt overset staude her i Danmark. Det skyldes naturligvis, at den ikke er særlig vinterhårdfør, men derfor bør man ikke undgå den. Hvad bruger man ikke af formuer på sommerblomster??? Betragt den som en sommerblomst - dyrere er den ikke. Jeg har sået 'Lilac Frost', der har det skønneste underspillede udseende, og når man nogle gange er ved at være blomstermæt på denne tid af året, er det faktisk befriende med blomster, der ikke gør det store væsen af sig!

Penstemon 'Lilac Frost' titter frem bag løvet. 

Jeg skal lige love for, at jeg har fået mamelukærmer 'Pink Blush' - store kraftige planter, der blomstrer og blomstrer og er uundværlig i buketter, når først man har prøvet dem. Frøene fik jeg fra Lotte - tak :-)


Lavatera 'Pink Blush'

Den statelige sorte stokrose pryder kastanjehegnet og danner fin baggrund for de øvrige stauder. 


Alcea rosea 'Nigra'


Fortsat god sensommer - efteråret nærmer sig, men det har jo også sin charme, ikke?





23 kommentarer:

  1. Åh der er mange lækre billeder i det indlæg. Jeg havde den stokrose også og den stod SÅ fint en sommer - men den vendte aldrig tilbage - den er ellers så smuk - den ville gøre sig godt med min bordeaux solsikke og dahlia Arabian night - men ak, den kom kun den ene sommer... Troede ellers stokroser som udgangspunkt var stauder...
    Og mamelukærme er og bliver en rigtig darling!Så smuk en sommerblomst :)

    SvarSlet
  2. Skønne sensommer blomster du viser, der er nok at tage af...
    Jeg købte hos dig sidste år (tror jeg) en asters med mørkt løv og små lyse blomster. Den blomstrer ikke endnu, men den stortrives, så jeg har netop gået i haven og besluttet at den måtte deles så den nu kan stå på begge sider af en havebænk.
    De lyserøde mamelukærmer du viser er da henrivende, hvis du vil bytte frø med en kridhvid, siger du bare til. Den har jeg været voldsomt begejstret for denne sommer, netop fordi den blomstrer i et væk og er stor og frodig.
    sensommer-flor-hilsner fra fru friis :o)
    PS. Og tillykke med din helle-vandsten, de er utrolig søde.

    SvarSlet
  3. knock-knock.... jeg glemte at spørge om noget... Hvorfor bliver mine stokroser så triste at se på, specielt bladene som visner og falder af. Det er dog som om at det mest er de første blade der bliver trælse, dem der kommer sent på sommeren står flot. Men det ser da lidt fjollet ud med de lange blomsterstande uden blade...

    SvarSlet
  4. aj hvor mange flotte blomster. Men jeg holde øjne med flerårig solsikke Meteor ;) Den er rigtig smuk.

    SvarSlet
  5. Du milde et fantastisk blomster flor :-)

    Jeg har haft 'Lilac Frost' i en krukke i mange år. Det skulle være den mest hårdføre penstemon.

    SvarSlet
  6. Jeg har også Penstemon, denne hedder Raven, og den har blomstret i 2 mdr. nu, ja den gør det stadig med en enkelt stængel. Den er meget smuk. Den var ikke dyr, så den kan godt bare være en sommerblomst, men jeg håber alligevel, at den overlever.
    Asters ja jeg er en af dem, der skælder ud på dem. Mine er ikke nemme at dele og slet ikke nemme at slippe af med. De har bredt sig ud over hele mit staudebed, som vi gravede igennem sidste år, da forsøgte vi at fjerne hver eneste lille stængel, alligevel er der nogen igen i år.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
  7. Hvor dejligt at høre, at du har fået fuld valuta for pengene med mamelukærmen 'Pink Blush' - den er bare SÅ lækker. Jeg har næsten lyst til at spise den ;-)

    Jeg har lidt forskellige asters - med svingende succes. Én skilte jeg mig af med i foråret, da den tre år i træk ikke nåede at blomstre. En anden ryger vist her i efteråret ... den er så sød, men bliver for høj og vælter rundt til alle sider og er svært at holde på sin plads, så den i det mindste kunne støttes med et staudestativ. Heldigvis har jeg også andre fine asters, der opfører sig som det forventes af dem :)

    Kh Lotte

    SvarSlet
  8. Jeg har også købt høstasters som blomstrer nu, jeg binder dem til en pind da de ellers vælter. September er en skøn måned, og der er stadig mange skønne planter i haven. Har fået byttet mig til frø af solsikker som jeg skal have sået til foråret.
    Mamelukærmerne er så skønne.

    SvarSlet
  9. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

    Kære,

    Mette, ja, det var da underligt med din stokrose, men den er jo egentlig toårig, selvom man betragter den som en staude, hvilket den også næsten altid opfører sig som. Min mor og far har i hvert fald haft stokroser det samme sted år efter år (ikke selvsåede). Man kan altid sikre sig, at den kommer igen ved at klippe blomsterstanden af, når den er ved at nedvisne (som med alle to-årige).

    Fru Friis, mon ikke det har været 'Lady in Black', du købte. Det tror jeg næsten. Min egen er også blevet ekstrem stor i år, og jeg nyder meget det mørke løv.

    Jeg vil meget gerne bytte frø med en hvid mamelukærme. Vi må lige huske hinanden på det senere i år :-)

    Tak, ja, Helles sten er vidunderlige. Jeg har også fået en special designet med mit logo på (Staudefeen), som ligger i karnappen til det nye drivhus, som jeg netop er ved at få sat op af Drivhussnedkeren.

    Stokroser får let rust - er det mon det, dine planter får. Mine står ret fugtigt på trods af sandjorden (der bliver vandet en del i det område), og de stortrives.

    Vilmantas, ja, Meteor er dejlig - købte den til plantemarkedet i Kiekeberg i Hamburg.

    Gitte H., det lyder da dejligt med Lilac Frost - tak for info :-)

    Lisbeth, jeg har godt set din Raven på din blog - den er smuk. Jeg har selv haft adskillige Penstemon, der har overvintret flere år, men nogle er også gået ud efter 2-3 år.

    Jeg tænkte faktisk på dig, da jeg skrev om de asters - det er ikke engang løgn. Kan godt huske, at du skældte ud på dem ;-) Men du har ret i, at flere arter breder sig ret kraftigt.

    Lotte, ja, 'Pink Blush' er virkelig lækker. Sikke en frodighed. Nogle af mine asters vælter også, kan jeg se, så de skal bindes op til næste år. Det er novae-angliae sorterne, men en anden der var i haven, da vi flyttede hertil, og som blev flyttet til køkkenhaven, hvor den voksede en meter, står stift og flot og vælter aldrig.

    Gitte, ja, det er ofte en god idé at binde dem op. Jeg har også bundet 'Lady in Black', som jeg nævner ovenover for Fru Friis, op, da den ellers ville vælte totalt.

    Rigtig dejlig weekend til jer alle :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  10. Uhh Marlene, nu frister du igen! Jeg skal nu lige have plantede de, var det mon ikke 30-35 stauder, jeg kom hjem med efter Birgittes havedag? Asters har ikke været en af mine favoritter, men de sidste jeg købte hos dig -nogle yndige lysblålilla nogle- har totalt smeltet mit hjerte!
    Hmm, efterårscharme, jo så længe der er læ!
    Kh Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Helle,

      jo, det var mange stauder, du fik med hjem i søndags :-) Og ja, det tager tid at plante dem.

      Var det ikke 'Asran', du fik sidste år? De breder sig ret hurtigt, men er så dejligt oprette og stive. Bliver heller ikke så høje.

      Er heller ikke vild med blæsten!

      Kh. Marlene

      Slet
  11. Hej. Tak for tipsene om de sentblomstrende stauder. Jeg kunne især godt lide skærmblomsterne. Det blomstrer lystigt i vores have, men det er som om, at nedvisningen så småt er begyndt, så jeg blev glad, da jeg læste dit indlæg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Birgitte,

      ja, jeg kan heller aldrig få nok af skærmblomster :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  12. Jeg husker Asters som nogen der altid fik skimmel, er dine nye sorter som ikke er så modtagelige?

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Sussi,

      det er rigtigt, at man ofte siger, at asters får skimmel. Jeg er dog ikke ude for det i min have - ved nogen af arterne/sorterne, og jeg har endda sandjord. Pudeasters - aster dumosus - kan ikke tåle for tør jord, for så får de let meldug - siger man. Mine står nemlig - igen - i ret tør jord, og de er helt mørkegrønne lige nu :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  13. Oj, oj, oj vad det blommar hos dig! Jag trodde att det började bli överblommat i Danmark (eftersom ni ligger före oss), men det är kanske bara på våren det?

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Ruben,

      mener du, at det blomstrer før i Danmark end i Sverige?

      Kh. Marlene

      Slet
    2. Nå, fik lige min mand til at hjælpe med oversættelsen - han taler ofte svensk i sit arbejde - og nu forstår jeg så, hvad du mener ;-) Jeg er faktisk ikke klar over, om stauderne (perennerne) afblomstrer før i Danmark. Er der nogen, som er klar over det?

      Kh. Marlene

      Slet
  14. Sikken et dejligt blomsterflor, du kan fremvise her. Jeg har ikke så mange sentblomstrende stauder og har aldrig tidligere haft asters i haven, men nu har jeg købt gyldenrisasters og Aster lateriflorus 'Cloé'. Jeg har fået at vide, at denne asters hurtigt bliver stor, men ved du, om det er én af dem, som breder sig meget?
    Både den mørke stokrose og din 'Vanilla Ice' er skønne.
    Knus Christel

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Christel,

      jeg så godt, at du har købt gyldenrisasters hos Birgit. Tillykke med den, vil jeg gerne sige, for den er da helt suveræn :-)

      Ja, Aster lateriflorus bliver meget hurtigt stor :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  15. Det var en varm fin gul på 'Meteor' men föredrar den vitgula som solrosen Vanilla Ice har.
    Mariana

    SvarSlet
  16. Åh så mycket fint! Väcker habegär, såklart. Ja, skulle nog "behöva" förstärka sensommarblomstret i trädgården... Tack för inspirationen!
    Ha det gott!
    /Katarina

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Katarina,

      tusind tak - håber, du finder nogle spændende sensommer stauder i Sverige :-)

      Kh. Marlene

      Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene