Trendy kål

Der er vist ingen tvivl om, at kål er blevet ret trendy. Ikke nogen overraskelse, da både nordisk mad og stenaldermad er meget populært. Ikke at kål har sin oprindelse i Norden, men vi betragter kålen som en ældgammel grøntsag, der har været dyrket herhjemme ALTID. Og kålen er da også en af vore her i Norden ældst dyrkede grøntsager. Tænk bare på "kålgårdene", som tidlige køkkenhaver blev kaldt.

Specielt Amager-hvidkålen var Danmark for lidt over 100 år siden verdenskendt for.

Kål er nem at dyrke og kræver ikke det store, men den er sulten, så giv godt med møg i løbet af sommeren (det glemmer jeg dog næsten altid).

Lidt pudsigt er det, at palmekålen de seneste år er blevet ret udbredt i Danmark - som både en kulinarisk og pynte grøntsag - og bliver betragtet som en nyhed i køkkenhaven. Det er den dog ikke. Den går langt tilbage, og i Victoriatiden var den på sit højeste prydmæssigt. Den blev brugt til imponerende borddekorationer og muligvis også som små juletræer for de mennesker, der ikke havde råd til et rigtigt grantræ.

Toscansk palmekål

Der findes flere former for palmekål - vi har også den italienske fligede form i haven - 'Jagella Nero', vist nedenfor. Den almindelige og røde grønkål vil jeg helst ikke undvære. Jeg elsker de krøllede blade finthakket i salater - eller lynstegt med mandler, løg, peber osv. De røde grønkål har selvsået sig, og den store grønne er faktisk fra sidste år og har vokset sig op igennem en stol!

Rød grønkål - selvsåede planter

Grønkål - plante fra sidste år. Heldigt, da jeg ikke fik sået dem i år. 

I år har vi også prøvet kålrabi 'Purple Delicacy'. Den overraskede ved at være nem og danne pæne hoveder - nogle af dem dog lidt mindre, som her på billedet. Fik desværre ikke lige taget billede af de fine!!!
Jeg har ikke selv dyrket spidskål i køkkenhaven, men jeg køber den og vil helst ikke undvære den i køkkenet. Nogen, der har prøvet at dyrke den i køkkenhaven? Og med hvilket resultat?

Under alle omstændigheder er der al mulig god grund til at dyrke kål i sin køkkenhave - tænk på alle de C-vitaminer og antioxidanter, du får - helt gratis!


29 kommentarer:

 1. Jeg er blevet vild med grøntsager mellem stauderne og især kål, som findes i så mange smukke variationer. Jeg har aldrig set den fligede italienske kål før..det er lige før at jeg skal til at finde huskelisten frem over frø, som jeg må have anskaffet mig:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret - det ser godt ud med kål mellem stauderne - det er helt klart også en ret ny trend. I det hele taget alle grøntsager mellem stauder. Sidste år satte jeg en del sølvbede i pang farver mellem stauderne.

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Kål går man aldrig galt af - i år havde vi kun spidskål, men til næste år er jeg sikker på, at vi skal prøve andre. Den røde grønkål du viser kunne sagtens være et emne også til at plante ud i et af staudebedene.
  Vu havde stor succes med spidskålen i urtehaven denne sæson - de var utroligt lækre og sprøde og så var de så tidlige, at vi nåede at høste en del førend kålsommerfuglene holdt deres indtog. Der er ingen tvivl om andet end at vi skal have dem igen i den kommende sæson.

  SvarSlet
 3. Det är både vackert och gott med kål!
  Åt strimlad röd spetskål med olja,balsam vinäger och kärnor från granatäpple till middagen i dag, alltid gott med egen odlat.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlet
 4. Hej. Sikke mange fine kål. Jeg kunne godt lide den med de opretstående krøllede blade - måske skulle man forsøge sig med kål også!

  SvarSlet
 5. Persille er også smuk som bunddække mellem stauder. Det giver rigtig meget dejlig persille at spise, planterne er smukke , når de står med deres limegrønne skærme. De gør sig godt som snitblomst til buketter, og de stive planter kan afstive andre lidt mere skrøbelige planter, der kan ha´brug for lidt støtte (feks Dahlia) . Lader man frøene sidde, er man sikret næste års produktion af persille. De tager aldrig overhånd, da de er relativt lette at rive op, hvis man er træt af at se de visne planter.

  SvarSlet
 6. Spændende - de kunne helt sikkert gøre sig godt i staudebedene.

  SvarSlet
 7. Jeg er kål-elsker, og har det hvert år i haven. Det er nogen gange lidt af en kamp mellem sommerfuglene og mig. Men i år vandt jeg og fik flotte grønkål, rød grønkål og toscana kål. Jeg har prøvet spidskål, og jeg må indrømme, at der kom jeg til kort over for larverne.

  SvarSlet
 8. Jeg skulle da også prøve den toscanske palmekål blandt stauderne i år, meeen om jeg vil gentage det har jeg ikke helt besluttet. De blev meget kraftige og flotte, der skal lige tages højde for volumen. Desværre endte de deres dage i larvemaver hvorefter skelettet røg på komposten, - der gør de vel også gavn!! ;o)

  Den italienske fligede palmekål ser rigtig spændende ud,- og så er jeg allerede fristet igen... :oD

  Da jeg besøgte Heides planteskole i sommer, havde de også et rektangulært bed med rødkål der stod flot på række midt i planteskolen. Hvorfor fandt jeg ikke ud af, men godt så det ud... det var vel bare derfor de stod der!

  SvarSlet
 9. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Susanne, tak for info omkring spidskål - jeg må hellere give mig i kast med den til næste år :-)

  Lisbeth, ja, persille er skøn, og jeg bruger dild på samme måde (skærmene). Den bredbladede persille selvsår sig også i vores køkkenhave hvert år.

  Ina, håber, jeg kan undgå larverne i spidskålen !

  Fru Friis, mon det ikke var i forbindelse med Heide Planteskoles viktorianske køkkenhave?

  Rigtig dejlig dag til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Viktoriansk køkkenhave... hmmmm.. det gik vist ikke op for mig!! ;o)

   Slet
 10. Inspirerende indlæg og dejlige kål-billeder. Vi skal da helt sikkert have kål i køkken- og prydhave næste år.

  Kh Marthe

  SvarSlet
 11. mjaaaae, men jeg gider altså ikke alle de kålorm. Vi spiser meget hvidkål (som råsalat) men jeg køber mig altså til herlighederne, nå jeg har heller ikke så stor køkkenhave, så det er med at vælge det, der er vigtigst (nye kartofler) os dejligst (jordbær)

  SvarSlet
 12. Tak I to, Marthe og Susie :-)

  Nej, kartofler vil jeg heller ikke undvære :-))

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Ja, jeg bli'r helt sulten af at sidde og se på al den 'mad'. Jeg bli'r mere og mere fristet til et højbed eller to og nogle grønsager :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Havehygge, ja, det må I næsten lave til næste år :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 14. hej Marlene..nææ sikke mange sorter der er af kål ..spændende.
  jeg må siges at få for lidt kål..så havde jeg jo nok kendt til flere af sorterne..men det kan der jo gøres noget ved..
  dejlige billeder..ha en god weekend
  Diana

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Diana,

   det er nu heller ikke, fordi jeg får kål heletiden, selvom jeg har den i køkkenhaven - burde nok bruge det lidt oftere. Men det pynter jo også så fint ;-)

   Også rigtig god weekend til dig :-)

   Kh. Marlene

   Slet
  2. Diana, hvis du ser mit svar her, så har jeg prøvet at skrive på din blog, men min kommentar kan ikke blive udgivet, da du har spamkode på. Selvom jeg taster de rigtige bogstaver ind, så godtager den det ikke. Og sådan er det i øvrigt på alle blogs med spamkoder. Så måske skulle du fjerne den?

   Kh. Marlene

   Slet
 15. hej marlene...tak skal du ha..jeg aner dog ikke hvad spamkoder er, ved du hvad jeg skal gøre, ..for klart det må der da gøres noget ved...Tante Grøn har tidligere skrevet at det var meget svær at komme til at ligge en besked hos mig..men jeg har ikke tænkt mere over det...måske undret mig over at der ikke var nogle kommentarer :), vi må jo indrømme at det er en del af det at blogge, det gør det jo lidt sjovere hvis der er noget respons, undren o.a på det vi viser frem på bloggen, men 1000 tak fordi du gør mig opmærksom på det...
  kh Diana

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og man opgiver at lægge en kommentar, når man skal skrive den spamkode.

   Du fjerner den sådan her: Indstillinger-Indlæg og kommentarer-Ordrebekræftelse (nej)

   Kh. Marlene

   Slet
 16. Jeg har aldrig haft mod på kål i urtehaven p.g.a. larverne, men i år plantede jeg nogle røde grønkål mellem blomsterne da jeg havde hørt at larver ikke så nemt angriber disse. Men altså jeg har larver i mine røde grønkål og jeg KAN simpelthen ikke spise mad hvor jeg har set larver og snegle gemme sig i de krøllede blade - uanset hvor meget jeg har skyllet og pillet. Så jeg køber kålen som jeg synes smager himmelsk og jeg får helt lyst til at lave din salat på billedet - mums.
  Til næste år planter jeg igen rød grønkål og jeg vil også prøve palmekålen for de er bestemt dekorative.o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,

   øv med larverne - kan godt forstå, du ikke har lyst til at spise kålen så. Vi har en del bladlus på bagsiden af bladene, og disse blade undgår jeg også, men ellers KAN de jo godt skylles af ;-)

   Ja, palmekålen er skøn - det er første år, jeg har den i haven :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 17. Det er sejt Marlene :) Her forleden dag da jeg var ude og handle blomseter, der havde de også fået nogle afskårede opstammede grønkål i grøn og rød .. jeg købte en rød, den var ikke til at stå for :)

  Rigtig go´weekend

  Iben

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Iben,

   ;-))

   Det var da lidt pudsigt, at du kunne købe de opstammede grønkål hos grossisten - men selvfølgelig ikke helt overraskende, når de nu er så trendy ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 18. hej marlene ..tak for dit svar , jeg har forsøgt mig frem , håber det har hjulpet ??
  Kh Diana

  SvarSlet
 19. Hej Marlene
  Håber det er i orden med en ny kommentar på et ældre indlæg :-) Jeg dyrkede nogle få krøllede spidskål for et par år siden. De var en kæmpe succes og da jeg havde dem under fiberdug slap jeg for larverne, ikke så kønt at se på men meget effektivt hos en første-gangs-kål-dyrker. I 2013 har jeg 5 højbede (2,40 x 1,20 m) til min lille køkkenhave og der skal helt sikkert være plads til lidt kål. Elsker dem i salater
  Mange hilsener fra Karin

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Karin,

   ja, det er altid dejligt at få en kommentar/hilsen :-)

   Krøllede spidskål - det lyder spændende. Det lyder flot med dine højbede - kunne godt tænke mig at se billeder af din køkkenhave :-)) Og du har ret; kål er fantastisk i salater, og så kan man næsten ikke få noget sundere.

   Rigtig glædelig jul.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene