Forsøg med purpursolhat

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg aldrig hørte om problemer med Echinacea fra mine kunder. Det gør jeg. 99% af tilfældene skyldes forkert placering i form af våd jord eller tæt på aggressive stauder.

I sensommeren 2012 tænkte jeg, at NU skulle de altså afprøves og udplantes under dårlige betingelser, så jeg udplantede 5 af sorten 'Raspberry Tart', der er ret hårdfør, men er en lille, fin purpursolhat med smalle blade (løvet) og ret svag vækst, i halvskygge-skygge og i fugtig jord - faktisk tung jord om vinteren.

Dette gjorde jeg, fordi jeg ikke selv har problemer med de mange hybrider af purpursolhatte, da jeg har let sandjord de fleste steder i haven/planteskolen, og jeg ville meget gerne se, om de går så hurtigt ud, som nogle haveejere påstår.

Jeg plantede dem naturligvis forrest i det nye bed, for blev de udplantet imellem de andre stauder, var det den sikre død (fordi det er en lille sort), og det var jo ikke meningen.Stauderne er placeret ovenpå bedet og er klar til at blive udplantet. Purpursolhattene står helt til venstre. 
'Jeg kan sige, at jeg ikke havde regnet med at se skyggen af de 5 purpursolhatte plantet efter langt fra optimale forhold efter en vinter, der ingen ende ville tage. 

MEN.... jeg må slå ud med armene og beklage, at jeg ikke kan hjælpe jer, der har problemer med Echinacea andet end at gentage mig selv om og om igen og sige, at de skal stå veldrænet og i fuld sol, hvilket disse 5 planter i dette forsøg ikke engang gør. Måske skal I snakke med dem?? ;-) For de 5 planter kom fint efter den lange vinter. 

Til gengæld overlevede de mørke hyld 'Black Tower' ikke!!! Meget mystisk. 


De 5 purpursolhatte, som netop blomstrer nu.


Når vi er ved forsøg med Echinacea, vil jeg lige fortælle om mine frøplanter. Jeg har udplantet en del Echinacea frøplanter, og de fleste blomstrer nu. Desværre ingen med fyldte blomster, men ellers en del grønne, hvilket er dem, jeg mest holder af. Frøene må være taget fra 'Green Envy', da adskillige af frøplanterne er identiske med denne.


18 kommentarer:

 1. Se det er en rigtig solstrålehistorie :) Måske jeg skulle forsøge mig igen med en af de mere specielle solhatsorter. Jeg hører til dem, der har opgivet andre end de almindelige, som til gengæld stortrives hos mig i fugtig jord og endda med en placering i halvskygge.

  Hvid solhat 'White Swan' sygnede hen og det samme gjorde en fin orange sort 'Tomato Soup'. Sidstenævnte flyttede jeg endda til et tørrere bed i fuld sol, men heller ikke det hjalp.

  'White Swan' har fået kærlig pleje i potter hen over sommeren efter redningsaktion sidste efterår og er store og struttende nu (dog ingen blomster), så det kan være, de skal ud i mit rosenbed, som skal omlægges til efteråret (plettet tvetand skal væk, da den er for vild, og diverse geranium skal ind og måske et par solhatte :))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Achillea, jeg ved godt, at du har meget tung og våd jord, og det er jo fint nok om sommeren, men ikke om vinteren, hvor Echinacea skal stå veldrænet.

   Godt, at du reddede White Swan! :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 2. I år er det første gang nogensinde at jeg har fået solhat til at blomstre på anden år. Er meget stolt. Men men men, lige nu har de kun jord, som nabo. Hvilke stauder i rosa/lilla vil du forslå som nye naboer til dem næste år?
  Kh Heike

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan da godt forstå, du er stolt, Heike :-)

   Hvis de står forrest i bedet, kan de egentlig have de fleste naboer - blot man holde øje med, at de ikke gror ind over.

   Ellers har jeg næsten kun selv rene Echinacea bede, men luftige (prærie-) stauder, der ikke tager for megen lys, passer godt dertil; f.eks. græsser og kvæsurt (men hold øje med kvæsurten!). Jeg bruger også selv solbrud, Helenium. De er jo dog ikke lilla! ;-) Violfrøstjerne, f.eks. den fyldte 'Hewitt's Double' er også rigtig god, da den ikke tager noget lys overhovedet.

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Hej Malene.Spændende forsøg med solhatte du har lavet.
  Jeg har fem forkellige,og de står placeret forskelligt.De fleste i yderkanten af bedet.....og jeg har lerjord her hos mig.Men de er alle kommet......også den de står i halvskygge.
  Rigtig god weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder vel nok godt, Jette - dejligt :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Jeg har nu også gode erfaringer med purpursolhatte, men de skal have meget sol for at blive flotte planter. Når de så først er etablerede klarer de sig fint i tørkeperioder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Ina, min erfaring er også, at de klarer sig godt i tørkeperioder, når først de er etableret. Det var dog lige før, det blev for meget i år!

   Kh. Marlene

   Slet
 5. Det var meget fugtigt hos mig sidste år, så to af dem jeg købte hos dig gik til, jeg havde ikke andre steder at plante dem. Sjovt nok overlevede en tredie af dem, selvom den stod lige så vådt som de andre, men jeg skal sige, at jeg ikke er forbavset over, at de andre gik til, for der var vådt der.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ærgerligt, Lisbeth :-/ Hvad var det for en, der overlevede?

   Kh. Marlene

   Slet
 6. jeg har forsøgt at plante dem to år i træk på forskellige steder og de går ud. sidst i næsten rent sand og uden noget omkring.. men jeg har ikke givet op, nu prøver jeg igen et andet sted i haven. det skal kunne lade sig gøre .
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, det lyder underligt - og irriterende for dig. Er de blevet vandet godt ved udplantning? Hvis du siger, at de stod i næsten rent sand?

   Kh. Marlene

   Slet
 7. Købte lige netop Rasperry tart af dig sidste år. Plantede den sammen med mine andre echinaceaer, men den overlevede ikke vinteren... står ellers i let og drænende jord - og de andre lever stadig i bedste velgående...
  Må prøve igen, for den er godt nok smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv, Ulla, det var da træls. Jeg lavede netop forsøg med 'Raspberry Tart', fordi jeg havde den i en pakke i HAVEN sidste år (og til salg i sortimentet), så jeg tænkte, at nu måtte jeg lige være forberedt, hvis jeg blev mødt med spørgsmål om denne sort i år. Dog ingen spørgsmål fra kunder overhovedet. Jeg har dog også haft den i mange år - ca. 5 år - blot én plante - og den har overlevet fra år til år, men den står også tørt.

   Godt at høre, at de andre trods alt overlevede fint :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 8. Hei!
  Har du flere solhatter til salgs enn de du har på nettsiden din? Det er noen jeg gjerne vil ha tak I.

  Vennlig hilsen Berit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Berit,

   jeg har svaret dig på Facebook :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 9. Søde Marlene......purpursolhattene er fantastiske uanset om de er en udfordring for mange - især når det nu ikke er på prærien vi bor;0)

  Jeg har også haft problemer denne vinter - endda med veletablerede eksemplarer - men de rådnede desværre nærmest for øjnene af mig i det våde efterår vi havde sidste år. Ellers plejer jeg ikke at have problemer med at få dem til at komme igen - men nogen gange er vejret en udfordring.

  Skønt at du forsøger dig frem med nogle af sorterne.....og gid jeg dog havde lidt af dit havejord :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dorthe,

   ja, du har da i hvert fald erfaring med Echinacea. Underligt, at du mistede flere sidste efterår - irriterende. I år har jeg for første gang fået mails fra to kunder, der skrev, at store flotte planter visnede ned; det startede med én stilk. Det havde jeg aldrig hørt om før, men et par uger efter oplevede jeg det samme med en af mine Echinacea, som er 2-3 år gammel. Det startede med én stilk, og så visnede hele planten ellers ned. Er ved at undersøge pt., hvad det kan skyldes.

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene