Spændende frøplanter

Der er en vis glæde ved at opdage usædvanlige og smukke frøplanter i sin have. Begejstringen vil næsten ingen ende tage, og er der tale om en-årige/sommerblomster, bør man tage frø af dem. Siger JEG, for jeg har faktisk ikke taget frø af de specielle frøplanter af blomsterkarse, som er dukket op i min køkkenhave i år, men jeg regner med, at de har sået sig selv - som de plejer.

Sidste år såede jeg en halvfyldte ceriserød sort - husker ikke navnet pt. - men kun ganske få blev, som de skulle. Resten var orange og egentlig ikke særligt kønne. De såede sig selv, som sommerblomster nu engang gør - heldigvis - og afkommet var til min store overraskelse i det smukkeste farver, som jeg ikke umiddelbart er stødt på før, men de findes muligvis.Det er ikke svært at få spændende frøplanter af bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum. Specielt ikke, hvis man har de sorter, der har broget løv. Men der er alligevel forskel. Jeg jublede ret kraftigt, da jeg her i efteråret faldt over denne frøplante - smukt løv. 
Ikke kun storkenæbsfrøplanter med usædvanligt løv er at finde i haven - en del af de forskellige typer selvsår sig - nogle mere end andre - men f.eks. Geranium x oxonianum selvsår sig ret villigt og får ofte de smukkeste blomster. Nedenstående har jeg haft i en del år nu, og jeg skiller mig aldrig af med den. Den har ret store blomster og et udpræget tydeligt netværk, så blomsten fremstår næsten lysende. 
Jeg nyder hvert år de mange frøplanter af Geranium wallichianum, som jeg for flere år siden fik foræret af en haveven. De har sarte farver i blå og lyserød - nogle med hvidt øje, andre uden. De blomstrer uafbrudt fra først i juli til helt ind i oktober. 
Jeg har før nævnt og skrevet om frøsåning af purpursolhat, Echinacea purpurea. Jeg har flere sjove, og de falder ikke altid ud som moderplanten; dvs. de er ikke frøægte, medmindre der er tale om en art. Men ofte ligner de dog, og for mit eget vedkommende er jeg lykkelig, når frøplanterne springer ud med grønne blomster som f.eks. 'Green Envy' eller 'Green Jewel'. Nedenstående er en af de mange frøplanter. Har du spændende frøplanter i din have?18 kommentarer:

 1. Hvor er de smukke, dine planter. Forhåbentlig har du taget frø fra dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Fru Krage ;-) Nej, jeg har som skrevet desværre ikke taget frø af dem - altså blomsterkarsen, men satser på, at de har sået sig selv :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Uha de frøplanter fra blomsterkarsen er godt nok smukke og spændende.
  Rigtig mange af de geranium jeg i sin tid købte hos dig har helt sikkert krydset sig, jeg kan slet ikke kende forskel på dem mere, der er mange forskellige.
  Solhattene sår sig livligt i bedene, også dem har jeg svært ved af skelne fra hinanden.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,

   Ja, jeg kan forestille mig, at de har krydset sig godt og grundigt. Der må være mange spændende imellem.

   Ligner dine solhatte-frøplanter dine moderplanter, siden du har svært ved at skelne dem fra hinanden?

   Kh. Marlene

   Slet
  2. Kære Marlene
   Du har stadig til gode at komme og se min have, så skal det være, når storkenæbene blomstrer, så du kan se alle krydsningerne. Desværre er det nok det tidspunkt, hvor du ikke har tid.
   Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at skelne alle solhattene fra hinanden. Jeg havde sidste år en del Fatal Attraction, i år var der ikke så mange, Men der var så mange andre, de nyudsprungne lignede meget, den du viser. Nogen gange tror jeg, at det er Magnus næsten alle sammen, men jeg har da købt forskellige andre også.
   Kh Lisbeth

   Slet
  3. Kære Lisbeth,

   tak - har det i baghovedet - vil meget gerne se din have, men kommer nok ikke lige til Samsø, selvom min mor og far taler om en tur derover sammen med os :-)

   Kan godt forstå, du har svært ved at skelne solhattene fra hinanden, men du har ret i, at frøplanterne faktisk ofte får sjove kronblade (randkroner).

   God weekend :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 3. Jeg har endnu ikke opdaget nye varianter, men nyder at solhattene er så villige, så nu må mine brogede geranium da også gerne lave sjove varianter. Blomsterkarsen er SKØN, en uundværlig sommerblomst.... desværre mener larverne det samme!! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Fru Friis,

   så dine purpursolhatte trives godt i din have? Det lyder godt - flere har jo problemer med dem.

   Heldigvis ingen larver i blomsterkarsen her - faktisk aldrig - men det er der til gengæld i kålen! ;-)

   Kh. Marlene

   Slet
 4. Den blomsterkarse du viser, de er vel nok smukke. Sikke nogle farver der kommer frem. Hos mig er problemet sneglene, de kan godt lide blomsterkarse!
  Den brogede geranium har jeg også, men endnu ikke set i blomst, og den er ikke blevet større end da jeg fik den sidste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente,

   Træls med sneglene :-/

   Det er nok ikke den samme geranium, du har, da denne her er en frøplante. Sorten 'Lisa' (phaeum) minder om den, men hos den breder det hvide sig ikke op i "fingrene". Jeg kunne dog godt tænke mig at se billede af din geranium :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 5. Krassen på den översta bilden har en färg som var mycket snygg! den skulle jag vilja så.
  Hälsningar
  Mariana

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Mariana, den farve er altså helt speciel.

   Bra helg!

   Kh. Marlene

   Slet
 6. Hvor er blomsterkarsen dog smuk.
  Jeg kender den slet ikke.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Landbohaven,

   tak skal du have :-)

   Her er tale om frøplanter, så kan godt forstå, du ikke kender dem ;-)

   God weekend.

   Kh. Marlene

   Slet
 7. Det kan jo være en balancegang at lade småynglen få lov til at brede sig i haven, så man kan se, om der kommer nogle spændende smuksakker ud af det (i hvert fald i en lille have), og bortlugning af potentielle yndlinge. Jeg får løbende mange, søde ger. x oxo., men har besluttet mig for, at de ikke længere skal være i haven, så jeg kan holde alle mine sorter "rene".

  Jeg har sød selvsået etageprimula, som får spættede blomster i pink og hvid. Og ger. pratenserne med brogede blade efterlader også fine afkom i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Achillea,

   ja, det kan nemlig være en balancegang; jeg luger partout phaeum frøplanterne ud (men nogle gange gemmer der sig selvfølgelig planter hist og her), da de virkelig kan sprede sig totalt uhæmmet, og jeg er ved at være lidt træt af det. Nu har jeg dog fået ryddet godt og grundigt op i moderplanterne, så jeg har faktisk kun de typer (taler stadig om G. phaeum), der har specielt løv eller smuk blomst som 'Calligrapher' eller 'Lavender Pinwheel', så det betyder ikke alverden, hvis de selvsår sig.

   Det lyder da virkelig spændende med din etageprimula :-)

   Hvad er det for engstorkenæb, du har med brogede blade? Synes ikke, der findes så mange i handlen.

   God weekend :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 8. Hej Marlene.
  Sjovt og spændende med dine Tallerkensmækkere. Den øverste ville være fantastisk i min have. Jeg har aldrig set Tallerkensmækkere i violette nuancer før. Geranium er en absolut favorit for mig. Jeg har rigtig mange i min lille have og jeg er også meget spændt på, at se hvad jeg har gravet op hos dig, når de blomstrer til næste år.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Malene,

   nej, jeg mener nemlig heller aldrig tidligere at have set den violette blomsterkarse/tallerkensmækker - håber, den har smidt frø!

   Nå ja, du gravede jo en del op - er det oxo'erne, vil de sikkert være smukke, tror jeg. Jeg kan ikke huske, at der var nogle helt almindelige imellem :-)

   Kh. Marlene

   Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene