En helt ny fe på markedet...

... og det er altså ikke mig!! ;-) Det drejer sig om en helt nyregistreret geranium, 'Lavender Fairy', en frøplante, som danske Lise-Lotte fandt i sin have.

Det er lidt usikkert, hvornår planterne er salgsklare - måske sidst på foråret - og der vil være et begrænset antal til salg. Du kan evt. tilmelde dig lagernotifikationen, så du får besked, hvornår feen er klar. Du finder hende her.



Historien bag 'Lavender Fairy' skriver Lise-Lotte nedenfor.

Fotos: © Lise-Lotte Marker.


Geranium pratense 'Lavender Fairy' historien - et lille geraniumeventyr!

Dette er historien om en smuk geranium, som blev til på sjov og forunderlig vis! På en tur til Sønderjylland i ca. 2001 så jeg nogle hvidlige Geranium pratense (?) i grøftekanten uden for muren ved Gråsten Slot, og jeg tillod mig at tage en lille stump med hjem.



Denne plantede jeg i min have ca. 3-4 meter fra den eneste anden Geranium pratense, jeg havde - nemlig Mrs Kendall Clark, der som bekendt er blå med lyse årer. Planterne stod adskilt af diverse buske, men med biernes hjælp dukkede der få år senere pludselig en frøplante op ved Gråstenplanten. Det største særpræg var ikke de utroligt smukke lavendelblå blomster, men derimod de frynsede kronblade!




Navnet 'Lavender Fairy' lå jo deraf lige for, da kronbladene netop lignede en lille fes kjole, så det blev den døbt!

Efter års glæde i egen have, blev planten i 2014 registreret af David Victor i England og beskrevet på Geraniaceae Group Forum. De første skridt er dermed taget, og feen kan nu komme ud i planteverdenen.




Navn: Geranium pratense 'Lavender Fairy'
Farve: Lavendelblå med lidt lysere årer
Blomsterstørrelse: 2,5-3 cm
Blomstring: Juni-juli
Lysforhold: Sol-halvskygge
Højde: 80-90 cm - gerne lidt støtte
Jordtype: Almindelig god havejord - er rimeligt tørketålende, men foretrækker ikke FOR tør jord (som alle andre engstorkenæb)
Særpræg: Frynsede kronblade





                

9 kommentarer:

  1. Hej Marlene
    Den er sød og speciel, den skal du nok hurtigt få solgt.
    Mit indlæg i dag er om mine geranier.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth.

      Tak skal du have - ja, den er fin, og Lise-Lotte er da også stolt af den :-) Ja, den bliver hurtigt solgt, for der er ikke så mange af den i år, og jeg kan se, at der er en del, der allerede har tilmeldt sig lagernotifikationen på hjemmesiden.

      Spændende - jeg kigger lige ind på din blog :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  2. Hej Marlene
    Den er virkelig fin - jeg er stor fan af geranier - ville gerne tilmelde mig lagernotifikationen, men hvor finder jeg koden som skal indtastes ?
    Mh Ghita

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ghita.

      Ja, enig, geranier er skønne og så brugbare i haven :-)

      Koden er vist i boksen, hvor du indtaster din email-adresse (?) Har lige været inde at checke for en sikkerheds skyld.

      God weekend.

      Kh. Marlene

      Slet
  3. Wow, se det var en rigtig historie! Det er en yndig geranium, og jeg er sikker på, at det bliver en rigtig "sællert", for når jeg suser rundt på haveblogge, fornemmer jeg tydeligt, at mange er begejstrede for den blå farve. Jeg elsker geranier, og selvom jeg ikke har så mange monokrome havebøger, har jeg Birgitte Husted Bendtsens bog om geranier, og den kan varmt anbefales. Men pas på! For ønskelisten bliver hurtig omfangsrig, og jagten på specifikke geranier, man forelsker sig i, kan hurtigt gå ind :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nette :-)

      Ja, blå stauder og blomster er altid populære - desværre er de ofte lilla og ikke rent blå, som jeg altid kigger efter. Men jeg tror også, der er interesse for denne nye storkenæb - mange har tilmeldt sig lagernotifikationen på vores hjemmeside, så den er snart udsolgt - på forhånd.

      Elsker også Birgittes bog og har jo selv haft en samling af storkenæb på ca. 3-400 stykker, MEN ryddede dog grundigt op i den for flere år siden. Det blev lidt for meget med den samling ;-)

      Fortsat dejlig søndag til dig.

      Kh. Marlene

      Slet
    2. 300-400 geranier er nok også lige i overkanten hehe. Jeg har aldrig helt forstået, at man kaldte lilla planter for blå (selvom jeg da er bekendt med farvehjulet), for det er misvisende. Når sandt skal siges er jeg ikke selv så begejstret for den "rigtige" blå farve, selvom den kan være yndig med lyserødt og meget mere. Jeg er mere til de violette og lilla nuancer, når vi bevæger os i den del af farvehjulet.

      Slet
    3. Det er jo da kun en fordel, at du bedre kan lide de lilla nuancer, for der findes flere stauder med den farve :-) Den er nu også smuk :-)

      Det har også irritereret mig en lille smule, at der ofte står blå, når stauden er lilla. Så kan man jo skrive blålilla, som jeg ofte selv skriver ;-)

      Slet
  4. Nice post, things explained in details. Thank You.

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene