Ærteblomster - før og nu - del 2

Lidt historie om ærteblomsterne finder du her (del 1).....

De duftende ærteblomster er vældigt populære i dag, og man kan heldigvis købe frø af flere og flere sorter. De danske frøfirmaer er ved at være godt med, men ellers er det nemt at finde spændende og sjældnere sorter i udlandet.


Ærteblomst i æbletræ

Ærteblomster er nemme at så. Frøene bliver omkring april måned lagt i blød i ca. et døgn, og derefter sår jeg i drivhuset i enten såbakker eller store potter og planter dem ud, når de er omkring 10 cm høje. Det er lidt nemmere at styre dem, når man forspirer dem, men du kan sagtens så dem i maj måned direkte på voksestedet.

De bryder sig ikke om samme voksested som året før.


'Mollie Rilestone'

At jorddække med velkomposteret hestegødning har den fordel, at planterne får gødning, når der vandes og samtidig hindrer udtørring, som ærteblomsten ikke bryder sig om. Der må ikke bruges frisk gødning, da blomstringen kan svækkes ved overgødskning.


'Wiltshire Ripple'

Husk at plukke og plukke og plukke... Der kommer hun flere blomster ud af, at du plukker dem. Og det er da ikke så ringe endda!

Lathyrus i drivhus

Jeg tror, det er de færreste, der har tænkt på at dyrke Lathyrus i drivhus, men det benyttede man sig meget af førhen. Senere såning og længere blomstring. Det var dog knap så udbredt her i Danmark.

Men ideen er jo egentlig fin - man må kunne have ærteblomster hen i november engang, hvis ellers drivhuset ligger i fuld sol.

Lathyrus sativus er en smuk ærteblomst med en lysende blå farve, der bliver omkring 1 m høj.
Stammer oprindeligt fra Indien, hvor den stadig dyrkes til kulinariske formål (ærterne).

7 kommentarer:

 1. Som du skriver, er det bare med at plukke løs af ærteblomsterne. Derfor er de også skønne at have i haven, når man har børn, der gerne vil lave fine, duftende sommerbuketter. Hvor er `Mollie Rillestone´bedårende!

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 2. Kære,

  Lavendel, ja, det er rigtigt :-) Det skal næsten prøves.

  Birgitte, ja, det har du ret i. Det er så synd, når børn ikke få lov til at plukke blomster fra haven. At jeg fik lov til det som barn, har da også gjort, at min interesse for planter/blomster voksede.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Der lærte jeg lige noget, dejligt! Jeg vidste ikke, at de ikke brød sig om at vokse samme sted år for år.

  SvarSlet
 4. Kære Marlene

  Super godt indlæg som altid! Skønt med en blog hvor man kan lære! - Stauderne fra dig er plantet i dag. Glæder mig til at se dem folde sig ud :)

  SvarSlet
 5. Hej Marlene.

  Jeg er også ærteblomst-fan. Har sået Matucana i stor stil. Den er min favorit pga. både farverne og duften.

  Tak for kommentaren om Kiekeberg. Jeg kender godt ham med alle tomaterne. Han har mange spændende ting.

  Mange hilsener
  Helga, idehaven

  SvarSlet
 6. Kære,

  Flora, tusind tak :-)Lyder dejligt, at stauderne allerede er plantet ud :-)

  Helga, ja, den skulle jo være så god. Jeg har dog aldrig prøvet den. Jeg bliver nok lidt forført af de store blomster ;-)

  Selv tak :-) Rigtig god tur til Kiekeberg. Lidt træls, at jeg ikke kan komme derned. Det plejer at være to kvinder, der sælger tomaterne (?)

  Rigtig god weekend :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene