Køkkenhaven - november

Jeg - og de fleste andre haveejere - nyder det skønne og milde efterårsvejr. Vi er midt i november, og der er stadig blomstrende stauder, og i køkkenhaven foregår der også stadig lidt af hvert.

Det er tid til at ordne køkkenhaven, og i gamle dage var det en fast opgave at gennemgrave jorden. Det er dog ikke nødvendigt, medmindre du har meget tung lerjord.

Jorden bryder sig dog ikke om at ligge bar - næringsstoffer udvaskes, og regnormene har ikke noget at arbejde med. ¨
I min køkkenhave har jeg påfyldt en masse "tomatjord" - den gamle jord fra de store potter med tomater med velomsat hestegødning i - det er noget køkkenhaven, kan lide. Lidt senere fylder jeg mere hestegødning derind. Vi har god køkkenhavejord - sandjord - men der mangler lidt næring. Specielt de steder, hvor der har stået grådige urter - såsom kål. 


Grønkålen vil jeg ikke undvære i køkkenhaven. Den står flot hele vinteren. 

Og den røde grønkål er så smuk i salater. Denne har overvintret fra sidste år. 

Udover grønkål er der på nuværende tidspunkt vinterporrer, der har fået en fin størrelse (ikke megastore)....
.....og sølvbeden står stadig smuk. Her en, der er gået i stok - fin som udendørs dekoration. Er også dekorativ i buketter.
Fennikelen pynter med sine lette skærme. Knoldene er ikke værd at snakke om - de blev sået et sted, hvor jorden manglede næring, tror jeg - jah... og så fik jeg altså ikke tyndet ud i dem. Men nu står de smukke og grønne, og det grønne kan bruges på drys på salater, mellem kikærter, i krydderurtesalt osv. 
Det er tid til at høste de (her hos os) 3 meter høje jordskokker - de kan dog sagtens blive stående, og er jorden medgørlig i løbet af vinteren, kan du grave disse guldklumper op og lave de skønneste retter. Se bl.a. denne opskrift  under kommentarerne. 


Jeg kan godt forstå, at den efterårs-bærende hindbærsort 'Autumn Bliss' bliver omtalt med begejstring og glæde, for den er da en helt igennem fantastisk sort! Jeg har kun små planter, og de har givet rigtigt mange bær - og stadig sidder der store (ormefri!) bær på de små buske. 


'Autumn Bliss'


Og så er der kvæderne.... ja, jeg må indrømme, at jeg endnu ikke har fået lavet marmelade af dem... Men det kan jeg sagtens nå. De kan godt tåle lidt frost. Nu er de alle faldet af, og duften er sød og eventyrlig, når jeg går forbi busken. 

De duftende kvæder ligger på jorden - lige til at samle op ;-)

Sådan så busken ud for en uge siden. Nu er de fleste blade faldet af. 

Ja, der er nok at se til i de forskellige afdelinger af haven, og vi er jo bare super heldige, at vi stadig kan lave så meget udenfor, selvom vi er i november måned. Sneen må meget gerne udeblive for min skyld ;-))21 kommentarer:

 1. Dejlige november-billeder fra køkkenhaven og en dejlige "krumme" din jord ser ud til at have - her har vi altså en ret tung lerjord, som ikke er helt let at danse med :o/
  Håber du når Kvædemarmeladen ellers er der lidt mad til fuglene (i haven er intet jo så skidt, at det ikke er godt for noget).
  Hindbærene ser fristende ud - og er det et lækkert kastanie-hegn jeg spotter i baggrunden?
  Dejligt indlæg - tak for det.
  Kh Helle

  SvarSlet
 2. Hej Marlene
  Jeg har ingen urtehave, det er for tidskrævende for mig, jeg har nok i alt det andet.
  Du har da en del grønsager som også kan pynte i vinter. Kvæderne dufter fantastisk, min søn har et kvædetræ i sin have, de er rigtig fine.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Ja jeg elsker også min pærekvæde!
  Ang. Hindbær så kan jeg godt anbefale de gule efterårssorter også. De er dejligt søde og milde i smagen. f.eks. 'Golden Bliss' og 'Fallgold'

  SvarSlet
 4. Kære Marlene, det er dejlig mildt også her til morgen, og jeg har netop tænkt, at det er godt med lidt ekstra tid til at nå det hele. Kvæderne er ganske rigtigt dejlige; og de er smukke og velduftende på et fad indenfor til jul.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 5. Udover et lille drys til jul, så behøver det for min skyld heller ikke vælte ned med sne.

  Det må være dejligt stadig at hente en masse føde i køkkenhaven og omegn.

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
 6. Gode efterårsbilleder.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 7. Skønne billeder fra køkkenhaven lige nu. Bladbeden er meget smuk og skulpturel :-)
  Jeg genbruger også krukkejorden i køkkenhaven hvert efterår.

  SvarSlet
 8. Jah, det er så dejligt derude. Bare lidt synd at det bliver så tidligt mørkt...Men. Vi kan ikke få det hele.

  Jeg er lokket af dine skønne hindbærbuske, har også godt læst om den hos andre. Det ender med at vi må tale med kommunen om de der grunde, som de ikke kan sælge....

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 9. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Helle, jeg havde også tung lerjord i min tidligere have, og ja, det er altså nemmere at have sandjord, når vi taler om køkkenhave. Ja, det er kastanjehegn, som vi har et godt stykke rundt om vores grund. Havde ønsket mig det i mange år og fik det endelig for et par år siden :-)

  Mystica, pudsigt nok har jeg "ævlet løs" om de gule efterårshindbær - vil meget, meget gerne have nogle buske, men har altså ikke fået dem købt endnu. Det var netop 'Fallgold', jeg havde i tankerne :-)

  Birgitte, ja, jeg har også kvæder til at ligge inde i en skål i køkkenvinduet, og de dufter henrivende :-)

  Landliggeren/Birgitte, ja, lad os håbe, det milde vejr bliver ved :-)

  Landbohaven, tak :-)

  Ina, ja, jeg kunne godt forestille mig, at netop du ville genbruge krukkejorden også :-)

  Anne Mette, ja, det bliver da godt nok tidligt mørkt. Det er ikke så meget, man når i løbet af dagen.

  Ja, så ville du plante hindbærbuske på grundene?

  Rigtig god aften til jer alle :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 10. Njah, nok ikke hindbærbuske i det hele, der er jo mange tingeling, jeg ønsker mig.... :) Er nu heller ikke noget jeg behøver bekymre mit lille hoved med, for de grunde er så dyre at jeg først skal vinde i lotto. Og før jeg kan det skal jeg jo lige købe en kupon...... Skulle jeg vinde, uden kupon, så endte jeg måske endda ikke med at købe sådan en grund alligevel....

  SvarSlet
 11. Det var et spændende indlæg om køkkenhave. Sådan én har jeg ikke, men det kunne måske være et fremtidigt projekt. Jeg blev i hvert fald både klogere og inspireret af dette indlæg. Tusind tak.

  SvarSlet
 12. Kære Marlene! Jeg er spændt på at høre hvad du får ud af kvæderne! Det er en fantastisk frugt!
  Autum Bliss´ største fortrin er tidspunktet den bærer frugt på, vidunderligt med hindbær i oktober/november, men jeg synes nu den er noget vandet i smagen.
  Grønkål og "rød"kålen er fantastisk, jeg elsker salater med rå eller let blancheret grønkål!!! godt med nødder, granatæble-kerner og friskkværnet peber og en god dressing uhmmm!
  kærlig hilsen Helle

  SvarSlet
 13. Hvor ser det godt ud det hele :-)
  Jeg tror slet ikke jeg kender duften af en kvæde, men nu er jeg snart nysgerrig, efter at have læst om dem flere steder.
  Vi har også masser af jordskokker. Det er nu mest for kaninernes skyld. Men jeg har nu truet familien med at vi skal prøve at spise dem selv i år :-D
  Jeg bruger også krukkejorden i bedene eller i komposten, eller genbrug i bunden af krukkerne til næste år. Jord kan man aldrig få for meget af :-D

  SvarSlet
 14. Ja, ja Marlene!
  Slap bare af med de kvæder. De SKAL ha' frost for at smage godt.
  Og tak for alle dine gode råd og inspirationer. Jeg er efterhånden inde at kigge hos dig næsten hver dag, i hvert fald hver anden tror jeg.
  Happy Autumn Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 15. Kære,

  Anne Mette, så må du huske at spille onsdagslotto i aften - der er 92 millioner!!!! ;-)

  Birgitte, selv tak ;-)

  Helle, ja, der er nok lidt mere smag i de sommerbærende hindbær, men jeg er vild med de store bær, som 'Autumn Bliss' har, og bare det at der ikke er orm i gør alverden til forskel her hos mig ;-))) Ummmm ja, nødder og grønkål hører sammen :-)

  Hanne, ja, I skulle da næsten bruge jordskokkerne selv - eller i hvert fald nogle af dem. De smager rigtigt dejligt at nødder, og der findes mange gode retter med dem :-) Du har helt ret - jord kan man aldrig få for meget af ;-)

  Jytte, ja, det skal de vel egentlig. Var ikke helt sikker, men mente også, jeg havde læst det et sted. Tak for info :-)

  Det lyder da vel nok dejligt, at du er inde på bloggen så ofte - tak for det :-)

  Håber, I får en skøn dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Hej Marlene.

  Ja, det er svært at få hænderne ned over det milde november-vejr. Jeg har simpelthen også stadig så meget glæde af lilla.. - og grønt fra køkkenhaven. Det er helt vidunderligt :-)

  SvarSlet
 17. Kære Mette,

  ja, jeg kan godt forestille mig, at du også har meget lækkert i din køkkenhave endnu :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Hej Marlene.
  Flotte billeder du viser fra din køkkenhave.
  Ønsker dig en god torsdag.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 19. Kære Hanne Bente,

  tak skal du have :-)

  Rigtig dejlig dag til dig også :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 20. Hej Marlene..
  Dit indlæg gav virkelig inspiration:)Jeg prøver at have grønsager så længe som vi kan i køkkenhaven men har faktisk kun porrer lige nu. Kan jo læse at der er flere grønsager som jeg sagtens kan dyrke - det er jo lige med at komme i tanke om det.
  Nu har jeg stødt på kvæde træ flere gange - mon ikke det var en mulighed i vores have ? Vi laver jo selv al vores marmelade og det er jo rart at prøve noget nyt..
  God weekend herfra og nyder dine gode indlæg :)
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 21. Hej Karina.

  Det var da dejligt at høre :-) Ja, du har ret - man kan nemt glemme både grøntsager og stauder - det gør jeg også tit.

  Du vil ikke blive skuffet over kvæden, er jeg sikker på. Busken/træet er simpelthen så smukt - virker meget eksotisk med flot grågrønt løv og de mest eventyrlige æbleblomstfarvede blomster. Der går dog lige et par år, før den bærer frugt. Du kan få både pære- og æblekvæde (formen på frugten).

  Rigtig dejlig weekend.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene