De kære asters

Jeg ville ikke undvære dem. Ikke under nogen omstændigheder. De minder mig om min barndomshave og de klare sensommerdage, der oplyste de fine asters og røde æbler, som var de lanterner i en mørk vintertid.

Jovist kan de brede sig, men så er det bare frem med spaden og grave op og glæde familie og venner med en plante. De er perfekte som fyld i både bed og buket, og så ser de ud af så meget. Blot skal man tænke over, hvor de placeres, for f.eks. novae-angliae typerne breder sig ret meget, og flere af dem vælter. Men det er der så mange stauder, som gør, så frem med plantestativerne omkring maj-juni.

Aster novae-angliae 'Marina Wolkonsky'

Her i haven er der et rigt udvalg af forskellige asters - de lave og de høje, og netop nu er flere af dem begyndt deres nedvisning, som du kan se på billederne.

Vinterasters kalder man Chrysanthemum, som ikke har noget med asters at gøre.


Aster novae-angliae 'Pierot'

Denne smukke Aster novae-angliae var i haven, da vi flyttede ind. Den stod et meget tørt sted og var kun 50-60 cm høj. Da den blev flyttet til køkkenhaven, groede den pga. den noget bedre næringsrige jord til ca. 175 cm høj!!! Den får dog - indtil videre - lov til at blive, da den aldrig vælter, og de smukke lyserøde til pink blomster passer så godt til grøntsagerne. 




Asters er en meget gammel plante, der var ekstremt populær specielt i 1800-tallet, hvor man i Victoria-tiden fremdyrkede den ene sort efter den anden. De var nemme stauder, der var uundværlige i de store herskabshaver, hvor overgartneren havde ansvaret for, at der så godt som året rundt var blomster at plukke af.

Aster ageratoides 'Asran'

Jeg er specielt glad for de lave pudeasters, Aster dumosus - ikke at de er gode at plukke af, men de er perfekte som bunddække, og deres udseende er sprødt grønt indtil blomstringen i september måned. Jeg har plantet adskillige af sorten 'Lady in Blue' i mit tidligere nævnt viktorianske bed. Sorten er lilla i sol og næsten kølig blå i skygge. Ikke for tør jord til denne type asters (selvom mine dog står i sandjord og har været fine i år, men vi har jo også fået en del regn!). 

Aster dumosus 'Lady in Blue'

Nedenstående asters købte jeg hos Anne Stine Stauder her i sommer, og jeg er helt og aldeles forelsket i den. Den er let og luftig og ikke alt for højtråbende. Perfekt som forgrund til kastanjehegnet.


Aster x frikartii 'Mönch'

En fantastisk asters til skygge (og sol), og som trives selv i meget tør jord, er Aster divaricatus, som har små hvide blomster. Den blomstrer meget længe - ca. fra august til sidst i oktober. 


Aster divaricatus

En asters, som jeg brændende ønsker mig, er lyngasters Aster erocoides 'Delight', som jeg bare ikke har kunnet finde hos mine leverandører, men jeg leder stadig!!! Den fås dog i handlen her i Danmark, kan jeg se. Jeg elsker de små blomster, og de minder mig en smule om kamille blomsterne. Smukkest er den vel egentlig nok, som den står på nedenstående foto - altså knap udsprunget. 


Aster erocoides 'Delight'
Den ret kendte mørkløvede Aster lateriflorus 'Lady in Black' har også små hvide blomster og det mest smukke løv, man kan forestille sig, men den bliver HURTIGT stor, så sæt plads af til den. Et plantestativ skal der også til, ellers vælter den nemt i efteråret. Blomstringen her i haven er endnu ikke indtruffet, men det gør nu ikke noget, for stauden er imponerende uden.

Aster lateriflorus 'Lady in Black'

Sidste købte jeg to lignende asters på et plantemarked - uden navn. Jeg tror næsten, her er tale om den almindelige A. lateriflorus - den har samme løv som 'Lady in Black' (men ikke mørkt) og små blomsterknopper, og denne er heller ikke sprunget ud endnu. 

Aster lateriflorus - sandsynligvis

Er du til høje stauder generelt, er den ret ukendte Aster glehnii 'Agleni' sagen. Den bliver omkring 150 cm høj og imponerer i den grad med de stive stilke, der holder sig oprejst af sig selv. 


Aster glehnii 'Agleni'


Nedenfor er par varianter, som jeg ikke selv har i haven, men som er set på messe i Holland. 

Aster 'Cape Town'

Aster 'Cassandra'

Og så lige et lille glimt til vores nye drivhus fra Drivhussnedkeren - der mangler nogle småting (det har regnet for meget til at gøre det helt færdigt), og når de er lavet, får I et komplet indlæg omkring tilblivelsen af dette skønne hus :-)






34 kommentarer:

  1. Hej Marlene
    Ja som du ved, er jeg ikke vild med asters, men jeg har dem dog flere steder i haven, hvor de har fået lov at være, men i staudebedet er de forbudt :)Skønne ser de ud ingen tvivl om det.
    Hvor ser dit nye drivhus fantastisk ud, tillykke med det.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Lisbeth,

      jeg tænker faktisk altid på dig, hver gang jeg lovpriser asters ;-)

      Et bed blot med asters er altså også smukt, men jeg kan nu godt lide dem i staudebedet også ;-)

      Tak :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  2. Asters er smukke, og dem må man da ha`. Jeg har en del forskellige. Godt nok breder de sig men undvære dem, det vil jeg ikke.
    Mage gode billeder. Jeg kan se, at der er flere slags end jeg endnu har.
    Jeg vil kigge efter Aster 'Cape Town' og Aster glehnii 'Agleni'.
    Tak for kigget.
    Ha´ en dejlig dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Landbohaven,

      jeg kan næsten forestille mig, at du også har asters, når du kalder dig for Landbohaven :-)) Asters bør næsten være i en landbohave :-)

      Jeg købte 'Agleni' i Kiekeberg (det store marked ved Hamburg) sidste sensommer.

      Også rigtig dejig dag til dig :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  3. Åh ja. Dem er jeg også glade for. Jeg har pink og lys lilla - eller blå er den vel nærmere. De er så skønne at plukke ind af her i slutningen af efteråret :O)Havde en plan om en blog om disse, men det bliver ikke til meget skriveri for tiden!

    Den der 'Marina Wolkonsky' ville jeg gerne have - har du den som salgs plante?

    Lækkert drivhus :O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Susanne.

      Ja, jeg kan nemt forestille mig, at du har dem i din skønne have - du, der er så glad for farver og liv :-)

      Hm... kender det kun alt for godt - har ikke megen tid til bloggeri i øjeblikket.

      Ja, Marina Wolkonsky er på hjemmesiden - dog kun få tilbage. De er meget høje, så de bliver nedklippet før forsendelse.

      Tak ;-)

      Kh. Marlene

      Slet
  4. Ja, det er da en fantastisk staude, der vælger at kaste farve over haven på denne tid. Og den violette asters skaber den smukkeste kontrast til det gulnende løv.
    Det er vel nok flot, drivhuset - og det ligner jo vores :-)
    Kh Marthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Marthe,

      Du har helt ret :-)

      Ja, det ligner vel egentlig jeres :-) Det er sådan Drivhussnedkeren laver sine drivhuse, og så kan man selvfølgelig selv komme med forslag også. Billedet er taget fra bagsiden - der er karnap foran.

      Kh. Marlene

      Slet
  5. Tillykke med det fantastisk smukke væksthus. Jeg glæder mig til at læse om tilblivelsen.

    Asters minder mig også om mine bedsteforældres haver, hvor asters var repræsenteret i store mængder.

    Jeg har ikke selv staude asters i min have, men jeg kunne godt blive fristet af dine billeder :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Gitte,

      mange tak skal du have :-) Hvor er jeg glad for, at ingen af jer kalder det for et orangeri, for det er nemlig lige præcist et drivhus/væksthus ;-)

      Åh ja, der er så mange skønne asters at vælge imellem, og de er så velkomne her i efteråret.

      Kh. Marlene

      Slet
  6. Ah ja, jeg elsker jo også Asters, og jeg har fået plads til mange i min lille have.
    Jeg har endnu ikke haft problemer med at de breder sig for meget, men selvfølgelig deler jeg dem ind imellem. Så kan man jo få dem i endnu et hjørne :-) Eller forære væk.
    Jeg er så glad for min 'Marina Wolkonsky', som jeg købte hos dig i foråret. Det er en skøn farve.
    WoW WoW, for et skønt 'drivhus' I får bygget jer. Jeg er jo ikke helt up-to-date i blogverdenen, men det skal jeg da have læst nærmere om, dit heldige asen :-D
    Kh Hanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Hanne,

      hvor er det dejligt, at du er online igen, og at alt er vel hos dig. Det glæder mig meget.

      Ja, man kan altid bruge flere asters :-)

      Tak :-) Jeg er nu heller ikke up to date med, hvad der sker på diverse blogs, men mon ikke der snart bliver tid til det også :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  7. Kære Marlene, dine asters er skønne, det er asters jo ;-) Det glæder mig altid, når de høje er med. Der er noget autentisk og gammeldags over dem, som jeg ikke kan stå for. Men, som du skriver, er det også en plante med historiens rygstød. Drivhuset er lidt viktoriansk tillige, men med et klædeligt, moderne touch. Placeringen er god, din nye bygning står smukt til omgivelserne.

    Kh Birgitte

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Birgitte (Hasholt),

      ja, jeg finder også asters gammeldags og en staude, der hører til i en landbohave.

      Tak :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  8. Hej Marlene. Tak for et spændende indlæg om asters, som jeg ikk ehar ret meget kendskab til. Jeg kan ikke rigtig finde ud af om jeg bryder mig om dem eller ej. Jeg går og kigger lidt på dem på afstand. Måske er det fordi, de minder for meget om sommeren, der er slut og efterårets komme. Et stort tillykke med det fine drivhus. Det glæder jeg mig til at læse mere om.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Birgitte,

      jeg kender godt det der med, at man ikke helt kan finde ud af, om man kan lide en plante eller ej. Sådan har jeg haft det med græsser i lang tid ;-))

      Tak skal du have :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  9. Tillykke med det flotte drivhus, Marlene - det ser stort og rummeligt ud, det bliver dejligt for jer at tage i brug;)
    Jeg er som dig også glad for asters - det er nok ikke nogen overraskelse for vi har samme smag og syn på mange ting, synes jeg;) Det er dog lidt skægt for lige så glad som jeg er for mine asters i staudebedet lige så "træt" bliver jeg af at se på de små potteasters man kan købe i sensommeren. Det er meget mærkeligt for de er jo kønne, men måske bliver det bare for meget for mig at se dem i kassevis til en tyver allevegne.
    Marina Wolkonsky og Aster erokoides 'Delight' er røget direkte på min ønskeliste (jeg håber at du finder den sidste).

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Lisbeth,

      tak :-) ja, det bliver godt, når vi først begynder at bruge drivhuset. Nu må Drivhussnedkeren godt komme og gøre det færdigt, men han har MEGET travlt med mange ordrer i bogen, så det er jo bare super for sådan et nyt firma.

      Ja, du har ret; vi har nemlig meget samme smag :-) Jeg gider heller ikke de små potte-asters, og hvor er det synd, at planten bliver "misbrugt" på den måde.

      Kh. Marlene

      Slet
  10. Hejsan,
    Jag har ingen aster!!!! Inte klokt ju... Nåväl, dina bilder lockar och jag ser ju flera som absolut skulle trivas hos mig. Nu så mycket krukat som ska ner i jorden, kanske vänta med aster.. eller vore det bäst att köpa/plantera nu... vad tror/vet du?
    Ha det gott!
    /Katarina

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Katarina,

      det er bedst at plante asters (og alle sentblomstrende stauder/perenner) om foråret. Det kan dog selvfølgelig sagtens lade sig gøre nu. Det sker der intet ved.

      Kh. Marlene

      Slet
  11. Inspirerende indlæg og dejligt at mærke din kærlighed til asters. Jeg har et lidt blandet forhold til dem; har nogle forskellige i haven. Her i foråret røg en asters ud, der ikke har nået at blomstre de sidste tre år, og i år ryger en høj, lystviolet variant ud, idet den vælter og spreder sig, så jeg slet ikke kan styre den.

    'Lady in Black' er spændende med sin mørke lød; jeg er dog usikker på, om min når at blomstre i år... den står vist i lidt for meget skygge.

    I foråret købte jeg en fin broget asters, Aster savatierii 'Variegatus'. Den når vist heller ikke at blomstre i år, men det er jo også især de skønne blade, jeg faldt for :)

    Til slut vil jeg "prale" med, at jeg har Aster ericoides 'Delight' ;-) Købte den i 2005 på Lundhede Planteskole, da de stadig havde fysisk butik. Giv mig et praj, hvis du er interesseret i en haps :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Achillea,

      nej, der er ikke så meget ved dem, hvis de ikke når at blomstre. Min Lady in Black kunne også godt være mørkere i løvet - den får også en del skygge - og den er som sagt ikke sprunget ud endnu.

      Den brogede asters lyder da helt helt specielt - jeg har aldrig hørt om den, men kan se, at Thyboesminde har den i sit sortiment, så måske skulle jeg lige bestille lidt hos hende :-)))

      Jeg så netop på nettet, at Lundhede har den i sortimentet :-) Uh ha, jeg er meget interesseret i at bytte :-))

      Har i øvrigt ikke glemt frøene af Selinum, men de har ikke vist sig endnu.

      Kh. Marlene

      Slet
    2. Det var netop hos Thyboesminde, jeg købte den brogede asters. Den er vokset godt til i løbet af sæsonen. Den vil jeg prøve at stiklingeformere næste år.

      Du får en haps 'Delight'. Jeg tjekker, om jeg kan tage noget nu og ellers bliver det til foråret. Vi kan lige skrives ved på mail om det. Den er kun lige på nippet til at springe ud.

      Hmm, gad vide om det er min våde jord, der gør, at flere af mine asters er noget sene i udspring. Da de boede i min have i Aarhus, blomstrede de fint ... også den, jeg kasserede i foråret, fordi den ikke havde blomstret i de tre år, de havde boede i min have i Randers.

      Det lyder godt med selinum-frøene, dem vil jeg glæde mig til, hvis de når at blive klar inden vinteren :) Ellers må jeg have en ordre af sted til Thyboesminde igen til foråret.

      Kh Lotte

      Slet
    3. Jeg fik også bestilt den i morges :-) Hun skrev til mig, at man skal være over den, da det grønne løv nemt overtager det brogede.

      Lyder godt - tak ;-) Jeg kan bare få den til foråret.

      Har lige kigget igen til Selinum - det ser ikke ud til, at der kommer mange frø, hvis nogen, men jeg checker stadig. Til gengæld har jeg nogle til dig af Cenolophium denudatum, hvis du er interesseret.

      Kh. Marlene

      Slet
    4. Hihi, ja man kan hurtigt blive fristet :) Jeg kan godt se, at der er nogle lidt for grønne stængler iblandt de brogede, så tak for tippet om at være over den.

      Ih, det lyder godt med cenolophium denudatum; den vil jeg meget gerne have frø af. Det bliver sjovt at prøve den igen og forhåbentlig få mere gang i den end sidst, jeg havde den for år tilbage.

      Slet
    5. Jeg har også nogle frø af Grafia golaka, men denne skærmblomst ligner meget Cenolophium, men vil du have nogle?

      God weekend :-)

      Kh. Marlene

      Slet
    6. Grafia golaka ser også vældig spændende ud, så ja tak til frø :) Har den et dansk navn? Og er den enårig, toårig eller staude?

      Hmm, gad vide om jeg har nogle frø, du kunne være interesseret i? Har ikke samlet så mange i år, men jeg kan lige tjekke op på, hvad det er blevet til og give dig en tilbagemelding?

      Kh Lotte

      Slet
    7. Lotte, nej, den har ikke et dansk navn, og den skulle være en staude, men en ret ny på markedet. Min blomstrede først året efter, jeg plantede den.

      Det lyder fint med frøene, men ellers gør det ikke noget. Jeg fik jo masser af frø af dig sidste år :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  12. Jeg har kun Lady in Black og den ene af damerne er lige blevet flyttet her i eftermiddag grundet pladsmangel. Nu kan de boltre sig lidt igen, men næste gang får de med spaden... ;o)

    Hvor er det dog et utroligt smukt drivhus I har fået banket ned. Dejligt at vide at I sikkert også holder åbent hus næste sæson, og gæt hvem der kigger forbi... :oD

    Hyggehejsa fra fru friis

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Fru Friis,

      ja, den bliver altså stor, den mørke dame.

      Tak :-) Det ville da være skønt, hvis du kigger forbi til næste år (igen) :-)

      God weekend :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  13. Vad många fina astrar du har, de är fina höstblommor, och vilket härligt växthus.
    Kh Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Maribel,

      tak skal du have :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  14. Det er altså lidt sjovt med asters - jeg har det med dem som med rhododendron.......jeg kan ikke rigtig forliges med dem og guderne må vide hvorfor - for jeg kan jo se at mange af dine asters er smukke på dine billeder.

    Glæder mig vildt til din drivhus reportage Marlene - det ser super skønt ud ;0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Dorthe,

      uh, fik det helt dårligt, da jeg læste din sammenligning - ha, ha. Kan nemlig næsten ikke tåle synet af rhododendron (selvom jeg havde dem i min tidligere have) ;-))

      Tak - rigtig dejilg dag :-)

      Kh. Marlene

      Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene