De en-årige kan også!

Jeg er selvsagt fortaler for stauder, men ville ikke undvære de en-årige, der giver så megen blomstring, fylde og glæde i sommerhaven. De placeres her hos os i køkkenhave, skærebede, men også i staudebedene....

.... så glem ikke de en-årige, når du synes, dine stauder skriger til hinanden - fyld hullerne ud med de fristende sommerblomster.

Mine dusksalvier er selvsåede, og jeg har mange. To år i træk har de selvsået sig samme sted, og det føles befriende, at jeg ikke skal tænke på at købe frø eller bryde min hjerne med, hvad der skal placeres netop dét sted.





Cosmos, stolt kavaler, selvsår sig også; 'Daydream' ligger som et tæppe i køkkenhaven, og den fyldte 'Double Click Rose Bonbon' (som dog er noget mørkere, end sorten skulle være) står blandt artiskokker og kæmpeverbena (sidstnævnte også selvsået). 

Cosmos 'Double Click Rose Bonbon'

'Antiquity' og 'Rubenza', som du ser på nedenstående foto, har jeg dog sået i år - de omfavnes af den hvide kongekommen (Ammi majus), som jeg på ingen måde vil undvære synet af. Husk at der findes to slags kongekommen; Ammi majus og Ammi visnaga (som også kaldes for tandstikkeurt). A. Visnaga har en tættere og mere opret vækst og virker i det hele taget kraftigere end A. majus. 


Ammi majus (kongekommen) og Cosmos 'Rubenza' og 'Antiquity'

Ammi visnaga (kongekommen - en anden slags - kaldes også for tandstikkeurt)
og høstfloks, Phlox 'Mystique Green'

Masser af florlette skabioser (en-årige) i et bed med fyldt lilla storkenæb (fler-årig)

Ageratum 'Red Sea' - på dansk blåkvast - er ny for mig. Men, men... jeg er blevet virkelig forelsket i den og skal huske at så den til næste år igen. Sikke en farve - og så skøn og busket!


Ageratum 'Red Sea' sammen med blandt andre antikfarvede Zinnia (Frøkenhat)



Nye bede er blevet tilplantet med stauder (småplanter), og hullerne er fyldt ud med forskellige en-årige.




Også køkkenurterne kan være med; squash-planterne i år har hvide blomster! Det har jeg vist aldrig set eller tidligere hørt om, men måske er det bare gået min næse forbi? Sorten har jeg i skrivende stund glemt, men frøene er købt i Venedig, og frugten er en lang hvid-grøn sag. 




MASSER af squash, og de bliver ret hurtigt store. Er næsten i tvivl, om her er tale om græskar, men de
mindre frugter smager dog som squash. Planterne gror ekstremt hurtigt og klatrer op i træer og hegn.
Frøene er købt i Venedig.


Jeg glæder mig allerede til at planlægge næste års sommerblomst-flor :-)




30 kommentarer:

  1. Kære Sommerblomst-fe.

    Pragtfulde blomsterbilleder. Aaaah, jeg bliver helt salig over sådan et syn.

    Ja, hvor er man taknemlig for sine et-årige vækster her i sensommeren. De strutter af vitalitet og giver et kæmpe farvepift, når den store staudefrodighed lakker mod enden.

    Kongekommen og tandstikkeurt er uundværlige. Dusksalvie og Frøkenhat MÅ man også ha`.

    Flaskegræskarret (kalabassen?) må se forrygende ud. Så den engang i Græskarhaven i Nordjylland, hvor den voksede op af et smukt stativ. Det så fantastisk ud. Hurra for selvsåere:o)

    Ønsker rigtig dejlig weekend

    De kærligste hilsner og tanker

    SvarSlet
    Svar
    1. Håber, alt er vel i det nordjyske :-)

      Tandstikkeurt måtte jeg da lige slå op - har aldrig hørt det navn før, men jeg kan se, at der er forvirring på nettet, om det er det ene eller det andet navn (kongekommen/tandstikkeurt) - også de latinske navne... Mystisk.

      Jah græskar..... Jeg tror nu nok, det er squash, da den er blød som squash og smager ligesådan, men de bliver godt nok noget store :-)

      Rigtig god weekend til dig også :-)

      Kh. Marlene

      Slet
    2. Tante Grøn, har tilføjet navnet under A. visnaga - tak :-)

      Slet
    3. Hej igen.

      Marlene, jeg har altid gået i den salige tro, at Ammi majus kaldtes kongekommen og Ammi Visnaga tandstikkeurt på dansk. Men det er måske slet ikke sådan det hænger sammen. Skidt-pyt...kønne og uundværlige er de begge to og iår er det lykkedes mig at få en mørk skærmblomst til at vise sine yndigheder frem. Den er gudeskøn....intet mindre:o)

      De kærligste skærmblomsthilsner

      Slet
    4. Jo, det er faktisk også sådan, jeg har opfattet det, efter jeg læste lidt på nettet - selvom flere roder rundt i navnene :-)

      Hvad er det for en mørk skærmblomst?

      Slet
  2. Jeg har også masser af sommerblomster i år. Cosmos Daydream og Albatross. Masser af selvsåede dusksalvie og andre jeg ikke kender navnet på. Malva er også dejlig som sommerblomst og asters med store frynsede hoveder. De fylder godt ud i bedene.
    De få kæmpeverbena jeg har i år er også selvsåede. Den Ammi Majus og Visnaga må jeg prøve, og også Ageratum Red Sea

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder vel nok godt, Gitte. Det lyder også til, at du ikke behøver bruge så mange penge på frø :-)

      Sommerasters har jeg desværre ikke i år. Dem sår min mor ellers til mig hvert år.

      Slet
  3. Jeg har desværre fået smidt frøposen ud ved et sort uheld. Men jeg mener, at jeg købte frøene hos Albinus frø. Den mørke skønhed må høre til gulerodsfamilien. Roden ligner ihvertfald en lille, tyk lilla gulerod. Den kan jeg varmt anbefale dig til næste års blomsterflor. Den klæder mange mørke stauder helt fantastisk.

    FLERE SKÆRMBLOSTER TIL FOLKET:o):o) :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tante Grøn, tænkte godt nok på, at det nok var den, du havde. Mon ikke det er Black Knight, hedder den vist. Jeg har vist den et par gange her på bloggen og havde en konkurrence kørende her i år, hvor man kunne vinde frø og en bog om den viktorianske blomsterhave. http://staudefeen.blogspot.dk/2013/02/konkurrence-bog-den-viktorianske.html

      http://staudefeen.blogspot.dk/2012/08/de-smukke-sommerblomster.html

      Slet
  4. PS: De antikfarvede zinnia må jeg prøve næste år. De er pragtfulde.

    SvarSlet
  5. hvor fiiiiint..... jeg tror jeg luger lidt for godt hi hi - men skærmplanter, DET skal jeg prøve til næste år både Kongekommen og Tandstikkeurten og hvad jeg ellers kan få mine små snavsede fingre i :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Fordelen er, Sussi, at jeg ved, hvor de vil selvså sig, for ellers kunne jeg nok også komme til at luge lidt for meget i det tidlige forår ;-)

      Slet
  6. Det ser bare godt ud og fint at du slår et slag for de et-årige sommerblomster. Jeg har kun fået dusksalvie, zinnia og cosmos i år, og de skal bare være et fast indslag i min have. Jeg synes også at mamelukærme er skønne. Måske jeg skulle prøve kongekommen næste år... Ha' en god dag:)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder også til, du har skønne sommerblomster, Frk. Anemone - jeg tror, du bliver glad for kongekommen, for den passer til de fleste stauder og en-årige og er så skøn i buketter :-)

      Slet
  7. Ser misundelsesværdigt skønt ud. Har haft en grusom sommerblomst-sæson med nul Stolt Kavaler, Squash og andre etårige som bare er blevet kvalt mens jeg har vendt ryggen til og bygget overgangskonstruktion.
    Nå men tak for skønne fotos - godt og huske på hvor megen skønhed sommerblomsterne faktisk kan give...bare så jeg ikke opgiver for altid:0)
    Dejlig lørdag fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Øv, Katinka, kender nu godt til sådanne år, men så har du mere at glæde dig til næste år ;-) Så skal du tænke på alt det andet, du har haft gang i - altså i år :-)

      God weekend til jer alle.

      Kh. Marlene

      Slet
  8. Hej Malene.Sikke en masse dejlige sommerblomster du viser.Skal helt klat så nogle flere til nøste år.Og de smukke skærmblomster er jeg blevet helt vild med.Har kun haft succes i år med tagetes vanila og katost.Kan se at du skriver at skabiosa er etårige.....troede at det var en staude.
    Kan også se at du også har malet alle dine højbede sorte.......jeg er så glad for at jeg malede mine, og har lavet et indlæg hvor jeg viser alle mine bede.Har også lige vist et indlæg fra min haverejse til London Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Jette, den cremehvide tagetes er skøn - havde den også for en del år siden, men har faktisk glemt den lidt.

      Der findes også fler-årige skabioser.

      Ja, de ser sorte ud, men er egentlig mørkebrune (transperant maling) - en farve, vi har brugt i mange år. Har også lige lavet hestehegn med samme farve.

      Kigger lige ind på din blog.

      Kh. Marlene

      Slet
  9. Hej Marlene
    Jeg prøvede kræfter med blåkvast i år, men der kom intet ud af det. Lidt mærkeligt! Ellers har den lyserøde dusksalvie selv sået sig, både i bede og krukker. Og det er jeg ganske tilfreds med :-D
    K.Gro

    SvarSlet
    Svar
    1. Gro, jeg synes også, der gik lidt tid, før der kom gang i blåkvasten, men så gik det også hurtigt. Den er flot, når den vokser til.

      Dejligt med dusksalvien :-)

      Slet
  10. Ja det må du nok sige - de er uundværlige og da helt fantastisk i din præsentationsrunde. SMUKT med SMUKT på Marlene :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
  11. Underbara bilder som inspirerar....
    Så vackert!!!
    Ha det gott!
    /Katarina

    SvarSlet
  12. Nånånå, tandstikurt - der kan man bare se. Kongekommen har jeg prøvet igen efter flere år ude i kulden pga. dens klejne og slatne vækst, og igen må jeg konstatere, at nok er den fin og yndefuld, men jeg synes, det er træls, at den skal have støtte. Jeg tror, jeg skal prøve den der tandstikurt næste år, for den ser noget mere kraftig og robust ud.

    Skønne, skønne billeder og kommentarer af dine fine sommerblomster :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Achillea, ja, kongekommen har slatten vækst, men den har været fin imellem cosmos, som har virket som støtte, så de har stået fint og ikke væltet. Men den anden kongekommen (visnaga) er helt stiv og meget busket i væksten, så den vælter ikke - overhovedet. Den har også flottere løv og længere blomstringstid. Heldigvis har den også frøsået sig en smule fra sidste år planter. Den SKAL dog forspires i drivhus eller indenfor, da frøene og frøplanterne er ekstremt små, så man tror, at der intet kommer ud af dem, men det gør der, og de bliver faktisk meget hurtigt store efter udplantning :-)

      Tak ;-)

      Kh. Marlene

      Slet
  13. Oj vad fina kombinationer av sommarblommor!!!
    Mariana

    SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene