Tjørn x mispel

For nogle år siden købte jeg et lille træ på et plantemarked i Århus. Anede egentlig ikke rigtigt, hvad det var for et, men det så så fint ud. Det var Crataemespilus grandiflora (egentlig med et x foran, da det er en hybrid), som er en krydsning mellem tjørn og mispel.





Træet har en smuk form og vækst og bliver i fuld højde omkring 8-10 meter og bliver beskrevet som et lille træ (øhhh nå).... Hvide blomster og små orangebrune mispellignede frugter, der i den grad betager mig. Hver morgen i denne tid går jeg ned til træet og nyder de smukke frugter, der træder endnu mere frem efter løvfald.

Jeg kunne ingen steder finde oplysninger på nettet, om frugten var spiselig. Søgte på alt! Så jeg spurgte Anne Marie fra Lønbæk Planteskole, der har træet i sit sortiment, og hun bekræfter, at frugten kan spises. Jeg har efterfølgende smagt på den, og den er overraskende nok velsmagende i rå tilstand. Ret syrlig. Til næste år må jeg i gang med syltningen!!!




Indtil da kan frugten bruges i en enkel juledekoration som her, hvor jeg har brugt mini lerpotter, blød ene og blot lagt de fine frugter ovenpå. Det er også nemt at lave en krans af ene og lime frugterne på kransen med limpistol (husk de skal være helt tørre, inden du starter).





16 kommentarer:

  1. Den kendte jeg ikke, den ser fin ud, dejligt med lidt bær, der lyser op i solen.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Lisbeth, er blevet ret glad for mit træ, der endnu ikke er så stort, men som har en smuk form og vækst :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  2. Spændende. Så mangler jeg bare en podekvist. ��

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellers kan du købe træet ved Lønbæk Planteskole :-) Mit træ er endnu for lille til at tage podekviste af, men måske om et par år, hvis du kan vente så længe :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  3. Frugternee ligner også meget mispelens frugter, bare i ministørrelse.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det gør de nemlig, Marie :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  4. Hej Marlene
    Den kendte jeg heller ikke, men ih, hvor er den da godt nok sød her i vinterhaven....
    8-10 meter højt er heller ikke et lille træ i min optik, men nærmere et mellemhøjt træ. Men de kalder altid træer på maks 10 meter for små af en eller anden grund.
    God jul.
    Venlig hilsen
    Malene (Helle Blomsterhattens veninde)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Malene :-)

      Ja, det undrer mig, at et træ på omkring 10 meter skulle være lille ;-)

      Tak - også rigtig god jul til dig og din familie.

      Kh. Marlene

      Slet
  5. Spændende og dekorative frugter, spiser fuglene frugterne?Jeg har prøvet at frøformere Mispel flere gange uden held, jeg synes frugten er så fin.Hilsen Hanne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hanne.

      Nej, det lader til, at fuglene ikke rører frugterne overhovedet. Jeg ser dem aldrig i træet, og der ligger ikke rester af frugten rundt omkring.

      Ja, frugten er nemlig så fin - også på almindelig mispel, som jeg også gerne vil have i haven :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  6. Hvor er den fin og jeg syntes godt at man kan fornemme tjørnen i den måde grenene opfører sig på. Men der er forhåbentlig ikke torne på!? Bærrene er meget smukke og spændende når de også kan spises. Jeg nåede lige at tænke "Lønbæk" inden du selv nævnte det... Selvfølgelig kunne du finde svar der! :) :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fru Friis :-)

      Nej, der er heldigvis ingen torne på træet - ellers havde jeg nok heller ikke været så glad for det, for jeg hader torne (af den grund har jeg ikke så mange roser mere).

      Rigtig god jul.

      Kh. Marlene

      Slet
  7. Marlene, den er da bare helt vildt fantastisk :) Knus til dig

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, et fint træ, Iben.... Har du brug for nogle frugter, så kan jeg tage nogle med på torsdag. Ved dog ikke, om de har taget skade af frosten forrige nat - har ikke checket :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  8. Lige juledekorationer efter mit hoved. Jeg bryder mig ikke om det alt for pyntede, men dine er fine.

    Jeg spekulerer tit over, hvordan man udtaler x i plantenavnet. Når man diskuterer med haveveninder i Norge og USA, er det jo praktisk at kunne de latinske navne, så vi ved, hvad vi taler om.

    Tusind tak for fine blogindlæg i løbet af året og
    Glædelig Jul

    Jytte
    www.danishknitdesign.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jytte :-)

      Jeg kan lide begge dele (alt efter hvordan det er lavet), men vender nok også altid tilbage til det enkle.

      Det har jeg vist ikke tænkt over - udtaler det bare "gange"; altså tjørn gange mispel. Har ikke hørt andet, når plantefolk nævner hybrider, men faktisk bruger man sjældent x'et i daglig tale. Man taler bare om, at det er en krydsning eller hybrid.

      Tak skal du have - jeg håber også, du og din familie får en rigtig glædelig jul :-)

      Kh. Marlene

      Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene