Palmekål, Brassica oleracea 'Lacinato', er en gammel køkkenurt, der også var brugt og kendt i 1800-tallet. Den kan tåle frost som almindelig grønkål, men kan godt få et lidt brunligt skær, hvis det fryser meget.
Den er også god i køkkenet, hvor du kan snitte og lynstege den sammen med andre grøntsager eller bruge den som omslag til diverse ruller - på billedet ses med hummus. Bladene skal da først blancheres, vrides for væske og tørres. Og så er palmekål jo supersund!!
Jeg plejer at forspire palmekål og udplante småplanterne omkring maj. Og så passer de ellers sig selv :-)
Dit indlæg får mig til at mindes 1800 tallets brug af kålstokke som juletræer blandt landets fattige. Det egner en traditionel grønkål sig dog nok bedre til end palmekål.
SvarSletÅh ja, Marie, det er også rigtigt :-) Mange mennesker brugte grønkålen som juletræ dengang, ja :-)
SletRigtig glædelig jul :-)
Kh. Marlene
ak, her vil faunaen ikke lade mine kålplanter være, er det ikke larver så er det snudebiller.... og nu har vi fået dræbersnegle i år..... så kål har jeg opgivet - men de ER meget smukke... også som potteplanter her til vinter
SvarSletJeg ved egentlig ikke, hvorfor kållarverne ikke går i mine palmekål. Eller... der var i sensommeren nogle få larver på undersiden af bladene, men de, larverne, åd ikke af bladene. Men ellers kunne du jo lægge net/fiberdug over.
SletRigtig glædelig jul :-)
Kh. Marlene
Hej. Det var da en god idé at forspire palmekål. Den gør sig også godt i staudebedet. Det har jeg prøvet og syntes den passede fint ind. :)
SvarSlet