Amerikansk karse

Barberea vulgaris 'Variegata' er det latinske navn og kaldes udover amerikansk karse også for vinterkarse. Den er tilsyneladende ikke meget kendt i Danmark. En gammel urt, der har smag henad brøndkarse (deraf navnet), men som egentlig er en salat, der også er velegnet som vintersalat, da den danner blade i vinterhalvåret - ofte er den stedsegrøn.

Den er fler-årig - nogle gange to-årig, hvis den sætter for mange frø, så husk at plukke af den - også i efteråret - , så danner den hurtigt en ny roset med friske blade. Den brogede variant er smuk i haven - og ikke mindst i salatskålen - eller i suppen.

Urten er nem at så og spirer villigt. Er ikke så vandkrævende som rigtig brøndkarse, men trives fint i almindelig køkkenhavejord. Jeg har placeret mine planter under glasklokker og håber på friske skud hele vinteren - også i perioder med sne.

Herhjemme kan du købe frøene hos Susannes Blomster Café og Kerneliv.





10 kommentarer:

  1. Hvor er den fin - og skal det mon så ikke være anledningen til at få investeret i en (eller et par) af dine smukke glasklokker ;-)
    Køber du altid frø hos Kerneliv? - synes det kan være svært at finde rundt i frøforhandlerne...
    Her er der lige nu laaaangt til forår og havelyst - med et pænt lag sne og dryssende hvidt - så denne smukke urt var velkommen :-)
    Hilsner Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mette :-)

      Ja, du skal være så velkommen ;-) Jeg selv kan i hvert fald ikke undvære klokkerne - hverken de små eller store.

      Jeg må indrømme, at jeg faktisk aldrig har købt frø hos Kerneliv - underligt nok - men deres priser er jo yderst rimelige, kan jeg se. Jeg kender flere, der har købt hos dem, og de har været tilfredse. Priserne er lave, og der er mange frø i poserne. Men ja, det kan være svært at vide, hvor det er bedst at købe sine frø.

      Vi har også fået mere sne i nat, men det er allerede tøvejr.

      Rigtig dejlig weekend :-)

      Kh. Marlene

      Slet
  2. Jeg har også frø af denne 'vinterkarse' i shoppen ;)
    Den smager godt - stærk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den er nemlig pebret i smagen.

      Så skulle jeg jo have linket til dig også - jeg googlede det latinske navn, og så dukkede Kerneliv op her i Danmark.

      Kh. Marlene

      Slet
    2. Jeg kan godt se, du ligger længere nede på siden, når jeg googler - du er nu tilføjet i indlægget :-)

      Kh. Marlene

      Slet
    3. Mon den kunne fungere som tæt, lavt bunddække?
      (Kunne ikke se noget kommentar felt, så skriver videre på denne tråd...)
      Henrik Havhjerne

      Slet
    4. Jeg har haft den i flere år hvor den bare har fået lov at så sig selv men nu er den vist væk.
      Hilsen Rita

      Slet
    5. Henrik, den er helt lav og rosetteagtig - dvs. ikke ret høj (blomsterne er). Jeg synes ikke, den vil egne sig som bunddække. Men selvfølgelig.... man kan jo altid plante helt, helt tæt.. :-)

      Har du brugt den i madlavningen, Rita?

      Det var så lidt, Susanne - og tak :-)

      Kh. Marlene

      Slet
    6. Nej det har jeg ikke. Jeg havde den faktisk i flere år inden jeg fandt ud af hvad det var for en.

      Slet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene