Storkenæb - de hvide nuancer

Desværre findes der ikke vanvittigt mange hvide storkenæb... For 5-6 år siden blev jeg altid spurgt, om jeg ikke havde hvide sorter i sortimentet, men i dag er de faktisk ikke så nemme at sælge. Er ikke helt klar over hvorfor - andet end at hvidt er svært at tilpasse i bedet, med mindre man laver et bed i hvide, lysegule og grå toner. Men hvid og lyserød - og hvid og blå - er nu også smukt sammen.

I dette indlæg er det ikke alle viste storkenæb, der er kridhvide, men de er derhen ad ;-) En del er hvide med lilla årer. Se også de lyserøde og blålilla.

Geranium pratense, engstorkenæb, er normalt blå, men der findes også smukke hvide sorter - også med fyldte blomster.


G. pratense 'Silver Queen' - denne er dog en frøformeret plante.


G. pratense 'Album'

De fyldte sorter af engstorkenæb er populære. Der findes forskellige navne i handlen, men de minder en del om hinanden. 'Laura' og 'Double Jewel' får jeg igen i sortimentet til næste år.

'Laura' har jeg før vist. Den er en nyere sort, som er lavere end pratense 'Alba Plena'. 

G. pratense 'Double Jewel'

G. albiflorum med små, små hvide blomster. Flot løv. 

G. clarkei 'Kashmir Green' har store hvide blomster og et fint filigran løv. 

G. clarkei 'Kashmir White' - det burde jo egentlig være den, der var kridhvid, men den har rosa årer. 

'Derrick Cook' har meget store hvide til isblå blomster med lilla årer

'Coombland White' har jeg altid været vild med. Havde den også i sortimentet for flere år siden - og får den igen til næste år. Den har et lækkert fløjlsblødt løv og er i det hele taget anderledes. Den skal stå veldrænet, men overvintrer ellers fint.


G. 'Coombland White'

På et tidspunkt byttede jeg storkenæb med en gartner fra Wisley Garden og fik dermed mange spændende sorter og arter, der var gennem test. En af dem var Geranium endressii 'David Rowlinson'. Desværre har jeg den ikke mere. Den var ellers helt hvid - dog med lilla årer. 


G. endressi 'David Rowlinson'

G. ibericum 'White Zigana'


G. macrorrhizum 'White-Ness'
Storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum, har to kendte kridhvide sorter, og de ligner hinanden til forveksling - 'White-Ness' og 'Snowsprite'. Førstnævnte er måske mere krybende.

'Album' er ikke, som navnet antyder, hvid, men sartrosa.

Geranium maculatum 'Album' - også god til skyggen.


'Mary Mottram' - sylvaticum hybrid

Skovstorkenæb, Geranium sylvaticum, er som man næsten kan høre, god til skygge. Der findes den hvide 'Album, (har rosa knopper) og den lidt lavere hvide 'Immaculée'.


G. x oxonianum 'Ankum's White'
Blandt Geranium x oxonianum (G. versicolor x G. endressii) er der kun én renhvid - og det er 'Ankum's White'. Det kan muligvis være, der er kommet andre i handlen i løbet af de sidste par år - jeg har dog ikke hørt om nogen. 'Ankum's White' er en god sort med store blomster. Løvet er fint og lidt gulligt i foråret. En sort, der altid er hurtigt udsolgt. 

Der findes dog også mange oxo. sorter med hvide blomster og lilla årer, men de fremstår måske mere rosalilla. Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum, findes også i hvid. 


G. phaeum 'Album'


Og den blodrøde storkenæb, Geranium sanguineum, såmænd også :-) Den har en løsere og højere vækst end de øvrige sanguineum sorter.


G. sanguineum 'Album'


G. rivulare

Næste indlæg omhandler de blå-blålilla storkenæb :-)


27 kommentarer:

 1. I mine ører lyder det mærkeligt at de hvide storkenæb ikke er populære, jeg vil ihvertfald skrive den dobbelte på ønskelisten, - hvis den da ikke bliver alt for høj...?? Jeg købte faktisk et par hvide på plantemarked sidste år (uden navn), men de nåede ikke rigtig at blomster (??). De lever dog, så mon ikke denne sommer bliver et overflod af blomster... ;o)

  SvarSlet
 2. Kære Fru Friis,

  de dobbelte er undtagelser - de blev udsolgt med det samme, selvom jeg havde bestilt rigtigt mange hjem. Nu burde jeg have bestilt nok til den kommende sæson ;-)

  I min sandjord blev 'Laura' kun ca. 30 cm og 'Dobbelt Jewel', der dog stod ret fugtigt', ca. 45 cm, så de bliver ikke høje, men man skal nok regne med, at de bliver lidt højere andet år.

  Jo, der kommer sikkert mange blomster i dine hvide geranier næste år :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 3. Ja jeg forstår så heller ikke de er svære og sælge. Jeg har en hvid storkenæb og er meget glad for den. Syntes netop at den kan bruges til rigtig meget. Bruger dem ved mine roser. Er helt verliebt i den dobbelt hvide, den må jeg bare have fingrene i når den kommer:):)

  SvarSlet
 4. Nøj Marlene
  De er altså dejlige,det bliver svært og vælge,men har bestemt at der skal være store flader af den samme slags så bliver jo nødt til at vælge nogle ud. lyder dejligt at du får en del af dem hjem til næste år. har fundet en del af dem du viser på nettet så ikke alle var nye for mig. men dejligt og se dem i samlet flok.
  mange hilsner fra Helle( sjølund) p.s har stadig ikke fået min google konto til at virke ved dig( den virker kun ved 2)

  SvarSlet
 5. Ja jeg forstår heller ikke helt, at de hvide er svære at sælge.

  Jeg har et område i skygge, hvor en hvid storkenæb ville være flot til det sorte stakits baggrund. Ud fra dine beskrivelser, så tror jeg da, at geranium sylvaticum 'Immaculée' kunne være et godt bud. Hvor høj bliver den?

  SvarSlet
 6. Jeg kender slet ikke den Hvide Storkenæb.

  SvarSlet
 7. Tak for jeres kommentarer :-)

  Kære,

  Påfuglens hemmelighed, Ja, de hvide er netop smukke til de fleste roser :-)

  Helle, ja kan godt se, at det bliver svært at vælge ;-)) Det er dog kun de to fyldte, jeg får hjem til næste år. Jeg ryddede jo grundigt op i min egen geraniumsamling sidste år, hvor jeg solgte ud af alle mine moderplanter, da der ikke er salg i alle storkenæb mere, men jeg har haft alle de viste til salg.

  Nej, de er ikke nye - jeg har blot samlet de fleste af de hvide, der er i handlen - mange af dem er ca. 10 år gamle.

  Har du prøvet at skifte din browser til Google Chrome? Jeg giver det råd hver gang, så plejer der ikke være problemer med at skrive på Blogspot blogs :-)

  Susanne, ja, de hvide er nemlig gode til skyggen. 'Immaculée' bliver ca. 50-60 cm høj - ikke en af de allerhøjeste.

  Landbohaven, som du kan se, er der nok at vælge imellem ;-)

  Rigtig dejlig dag til jer - her på Fyn blæser og regner det lige nu.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Många fina! vacker täckning.
  Mariana

  SvarSlet
 9. Kære Marlene,

  det er ligeså mundvandet løber og man får julelys i øjnene ved synet af alle disse yndligheder. Man får jo lyst til at eje dem alle. Det er helt ufatteligt hvor mange typer storkenæb, der findes og det er en hel videnskab at hitte rede i sort, art og slægt. Selv har jeg kun "Kashmir White" i hvid, som jeg bestemt mener, at have købt hos dig på Vilsund Plantemarked for en del år siden. De dobbelte frister. Og den med de blå/lilla støvdragere er da helt uimodståelig.

  Tusind tusind tak iøvrigt for din hjælp og info ved. min nicotiana-eftersøgning:o) Det var sødt af dig.

  Hav en hyggelig december måned med alle dens dejlige traditioner, men spring lige den tradition, der hedder "julestress" over, ikk`?

  De kærligste decemberhilsner

  SvarSlet
 10. Der er mange skønheder imellem. Jeg har en hvid storkenæb, men jeg synes ikke den blomstrer lige så meget som mine lyserøde....

  SvarSlet
 11. Sikke en skønt skønt indlæg, Marlene, og så den 1. december :-)
  Det undrer også mig at der ikke er salg i de hvide planter. Jeg har rigtigt mange hvide planter, men ikke så mange geranium. For jeg kan ikke finde dem :-)
  Jeg har White Ness, Phaeum Album og sanguineum Album. Både White Ness sanguineum har været svære at få godt i gang, synes jeg.
  Jeg bruger faktisk hvidt i alle mine bede, men især meget i mit lyserøde bed, som tit er mere hvidt end lyserødt. Jeg synes det giver lidt ro imellem farverne. Men jeg er vidt også lidt underlig :-D Og så selvfølgelig i mit sol og måne bed.
  Jeg tror næsten jeg kunne starte fra en ende i dit indlæg og købe hele molevitten for de hvide med årer i forskellige nuancer er også så skønne.
  Men Laura er selvskreven på min ordre hos dig til foråret ;-) Det hedder min yngste nemlig og den var udsolgt i år.

  SvarSlet
 12. Kære,

  Mariana - tak ;-)

  Tante Grøn, hæ, hæ, ja, man kan hurtigt blive fristet her om vinteren. Har lige siddet og bestilt frø og har nok fået købt flere, end jeg egentlig skulle. Og det var blot dét ene sted ;-)

  Ja, Vildsund - det er godt nok mange år siden, vi har været deroppe. Det var nok i 2005, tror jeg.

  Selv tak :-)

  Julestress har jeg aldrig lidt af, for jeg køber altid julegaverne i oktober-november måned og bager kun det, jeg gider bage osv. ;-) Også rigtig dejlig december måned til dig ;-)

  Sussi, det er nok ikke samme slags, du har (?) - altså den hvide og den lyserøde.

  Hanne, tak ;-) jamen, det er altså også lidt underligt med de hvide stauder..... da jeg åbnede Staudefeen i 2005, spurgte så at sige alle efter hvide stauder, fordi de ikke var til at finde. Men de sidste par år har de næsten været umulige at sælge - altså lige med undtagelse af de fyldte hvide storkenæb. Ved ikke hvorfor. Der er jo også mange, der laver måneskinsbede, så det undrer mig faktisk.

  Laura er også et smukt navn :-) Har haft en hest, som hed Laura :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Hej Marlene
  Ja selv jeg blev fristet :o) især af de dobbelte, men de andre var også smukke. Jeg er spændt på dit indlæg om de blå, jeg har en høj dobbelt, som har blomstret fantastisk de sidste år, jeg håber den lever endnu, for den stod i det om-etablerede staudebed. Jeg har også en anden blå, som allerede nu er begyndt at sætte nye blade, den blomstrer tidligt om foråret og er rigtig sød. Jeg tror desværre ikke jeg har billeder af den.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 14. Sikke et flot og dejligt indlæg.
  Storkenæb bliver jo mere og mere interresante i mine øjne.
  Kh Helle

  SvarSlet
 15. Kære,

  Lisbeth, mon det ikke er Plenum Violaceum, du har - den høje fyldte?

  Helle, tak :-) Ja, man kan hurtigt få geranium feber ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Hej Marlene
  Jeg kan desværre ikke huske navnet på den, men den er købt hos dig for snart nogen år siden. Den er slem til at vælte, men i år stod den faktisk temmelig længe trods vejret.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 17. Hej Marlene, de er da de rene yndigheder allesammen. Tak for endnu et inspirerende indlæg om storkenæb, nu er det simpelthen kun at gå i gang med at udvælge hvad der skal pryde i bedet oven over min øjen-bæ betonmur.

  Den dobbelte Laura er ikke helt uaktuel, tror jeg... Sørg nu for at bestille maaange hjem.

  Kh Ulla

  SvarSlet
 18. Hej Marlene.

  Jeg opdagede.... mens det stadig var sommerligt skønt og staudebedet blomstrede så kønt, at jeg mangler hvide blomster i mit staudebed. Man må sige, at du her kommer med rigtig mange gode bud på hvide, smukke blomster... men hvad skal jeg dog vælge?!!

  Bedste hilsner fra Mette

  SvarSlet
 19. Sikken perlerække af hvide storkenæb. Jeg kom til at spekulere på, om renardii også kunne inkluderes; men måske er der lidt for meget lilla over blomsten. Hilsen Maie

  SvarSlet
 20. Kære,

  Lisbeth, ok, så må jeg kunne se, hvad det er for en - det tager dog tid, hvis det var, da jeg havde det gamle system, så jeg får nok ikke kigget.... ;-)

  Ulla, selv tak ;-) Jeg har allerede bestilt mange hjem :-) Men også alba plena får jeg hjem til næste år. Den er lidt højere.

  Mette, ja, det kan altså være svært at vælge - jeg har dog langt fra alle i sortimentet.

  Marie, jo, jeg havde nemlig glemt renardii. Den blev også nævnt på vores Facebook side, hvor der også er kommet kommentarer på dette indlæg :-)

  Rigtig dejlig weekend til jer :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. Kære Marlene, de hvide storkenæb er virkelig smukke! Der står et par stykker ude i haven, som jeg glæder mig til at gense. De er altid helt uproblematiske og derfor til ekstra fornøjelse. Du viser nogle meget dejlige sorter i dit inspirerende indlæg.

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 22. Kære Birgitte - tusind tak :-) Hvad er det for slags, du har i haven?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 23. Hold dog op, hvor er der mange - du er jo helt storkenæbnarkoman/professor :)

  Du har ret i, at det kan være svært at få de hvide placeret....og dog.

  Min favorit er Double jewel. Får du alle disse i butikken ?

  SvarSlet
 24. Kære Frøskuffen,

  ja, jeg havde en stor samling på 3-400 forskellige for et par år siden. Havde også det største Geranium sortiment i Danmark på et tidspunkt, men har skåret kraftigt ned, da interessen var dalet kraftigt, og det er jo dyrt at have planter til at stå og skal passes.

  Nej, jeg får kun få af disse til salg næste år (men har haft alle til salg på et tidspunkt) - men Double Jewel er i blandt dem, der er til salg (igen) næste år ;-)

  Kh. marlene

  SvarSlet
 25. Jeg bruger hvid i alle mine bede - det mest gennemgående tema hos mig er gul-hvid-blålilla. Så for mig er der meget fra dette indlæg der kunne komme på ønskelisten. Mon ikke hvid er "på vej op" med måneskinsbedene, som du nævner det.

  SvarSlet
 26. Kære Marlene, `Kashmir white´, den hvide pheaum og `Double jewel´. Sidstnævnte er lidt mere markant i det violette, end jeg havde regnet med, så jeg kunne tænke mig en helt hvid af de dobbelte - `Laura´ser virkelig bedårende ud.
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 27. Kære,

  Berit, det lyder smukt med dit tema :-) Joh.... altså for 10 år siden og ca. 5 år frem, skulle alle have hvide stauder, men så er det som om, det er gået lidt i sig selv igen.

  Birgitte, nå ja, kan jo egentlig godt huske, at du har 'Double Jewel' - den så jeg jo hos dig.

  Ja, 'Laura' er skøn - den blomstrede ret sent hos mig i år.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene