Storkenæb - lyserøde/pink nuancer

De fleste haveejere og planteinteresserede kender sikkert storkenæb, Geranium. "It"-stauden gennem de sidste 10 år.

Den populære og efterspurgte bog om storkenæb - 'Storkenæb - bogen om Geranium' af Birgitte Husted Bendtsen har været udsolgt længe, men en glædelig nyhed er, at den bliver genudgivet først i det nye år.

Derfor synes jeg, at vi godt kunne trænge til en reminder om, hvor smukke og nemme storkenæb er.

Der findes maaaaaange forskellige arter og sorter, så i dette og de kommende indlæg viser jeg blot nogle af de forskellige, der findes i handlen og blandt samlere. Jeg har vanvittigt mange billeder, men det ville tage dage at se alle billederne igennem, så jeg udvælger blot nogle enkelte. I dag de lyserøde toner :-) Se også indlæg om de hvide og de blålilla storkenæb.

G. cinereum er de helt lave sorter til sol og veldrænet jord - de breder sig ikke vanvittigt hurtigt. De mest kendte i handlen er 'Ballerina', 'Laurence Flatman', 'Purple Pillow', 'Lizabeth', 'Alice', 'Memories', 'Rothbury Gem' og 'Carol'.


Geranium cinerum 'Alice'

Men de lyserøde nuancer er ikke svære at finde blandt storkenæb. Inden for alle arter og hybrider findes de lyserøde toner.


Geranium clarkei 'Kashmir Pink'


'Dragon Heart' - meget mørkpink

'Eva'

Geranium hayatanum


'Joy'

Storrodet storkenæb, G. macrorrhizum, er populær pga. det hurtige tæppe, planten danner i haven. En rigtig god bunddækkeplante. Blomsten er måske ikke det helt store, men løvet er smukt og meget duftende. 


G. macrorrhizum 'Ingwersen's Variety', som er sartlyserød. Desværre bliver denne næsten
altid solgt som pink, men det er altså den forkerte! Den rigtige er som her sartlyserød :-)

G. maculatum 'Beth Chatto'

G. maculatum 'Espresso' med det flotte brune løv. 

'Melinda' er en nyere hybrid - kom på markedet for 3-4 år siden. Virkelig skøn og meget blomstrende - blomstrer to gange. Vi får den i sortimentet igen til næste år. Den minder om G. sylvatium 'Angulatum'. 
Geranium x oxonianum er måske den mest populære storkenæb af dem alle, da den findes i virkelig mange varianter - dog udelukkende i de hvide, lyserøde og pink nuancer. De fleste kender sikkert 'Rose Clair'. Den blomstrer gennem hele sommeren med en lille pause i juli, hvor det er en god idé at klippe den ned, så kommer der hurtigt friske blade, og planten bliver igen kuppelformet. 

G. x oxonianum selvsår sig nemt, og der kommer de smukkeste frøplanter ud af det - se evt. her

Et tæppe af Geranium x oxonianum frøplanter.


oxo 'Frank Lawley'

oxo 'Lambrook Gillian'


oxo 'Rebecca Moss' er nok min favorit - har den smukkeste
perlemorsrosa farve. 

oxo 'Wargrave Pink' er let genkendelig, da den har et udpræget laksefarvet skær. 

Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum, er suveræn til skygge (men kan dog også stå solrigt). Der findes en del sorter med spændende, broget løv, og nogle har også smukke - omend små - blomster. Se også her
Blodrød storkenæb, Geranium sanguineum, findes i fine lyserøde og pink farver. Der er flere sorter i handlen - de mest almindelige lyserøde er nok 'var. striatum' og 'Apfelblüte'.


Geranium sanguineum var. striatum


Geranium sanguineum 'Elke' - en smuk pink sort med hvide kanter. 


Der findes også rosa varianter inden for engstorkenæb, Geranium pratense - dog få. Den mest kendte er 'Rose Queen'. Her en frøplante.21 kommentarer:

 1. Hvor var det skønt at se alle de dejlige billeder af storkenæb. Jeg må have nogle nye til foråret - er træt af Rose Clair :)

  SvarSlet
 2. De ser rigtig søde ud allesammen, men da jeg ikke har lyserød som yndlingsfarve, så venter jeg spændt på at du viser de hvide og blå. Dem vil jeg gerne have flere af i haven. Jeg har vist kun 2 hvide og så en blå.....og det er da for lidt :o)

  SvarSlet
 3. Kære Marlene

  Der er mange skønne. Din favorit `Rebecca Moss´ kunne jeg rigtig godt tænke mig. Håber, den er at finde i dit sortiment til foråret : - )

  Kh Birgitte

  SvarSlet
 4. Hej Marlene. Det var et spændende indlæg og interessant med storkenæb, som jeg har haft en lidt afholdendhed fra, men de lavtvoksende kan jeg godt lide og derfor har jeg også købt frø af var.striatum, som jeg er rigtig spændt på at se, hvad bliver til!

  SvarSlet
 5. Hej Marlene
  Spændende indlæg om storkenæb. Jeg synes dog, jeg har rigeligt af dem, som du ved, så er dem jeg købte af dig for år tilbage, blevet til rigtig mange.
  Lige netop Ballerina er til gengæld ikke meget for at gro hos mig og slet ikke formere sig. Den vil jeg ellers meget gerne have flere af.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 6. Åh suk, hvor er de skønne :-) Jeg er blevet slemt ramt af geranium feberen de sidste par år. Førhen kunne jeg ikke forstå, hvad alt det 'fuss' var for, men det gør jeg nu.
  Den Rebecca Moss er jeg godt nok også vild med, så jeg vil også kigge efter den hos dig til foråret :-)
  Jeg har også den forkerte Ingwertsens variety. Så kan jeg dælme bedre forstå at den virker lysere rosa på nogle billeder. Jeg troede at jeg var tosset :-)

  SvarSlet
 7. Ahh, jeg eeeelsker storkenæb og har efterhånden over 50 sorter :) Tak for et dejligt indlæg, der minder mig om, hvor meget jeg glæder mig til at opleve mine nye sorter storkenæb udfolde sig næste år.

  Jeg havde hørt, at storknæbbogen ville blive genudgivet her i efteråret, så jeg har jævnligt tjekket på nettet, om der var nyt om udgivelsesdato. Jeg har den engelske udgave og er udmærket tilfreds med den (skøn bog), men min chef vil gerne have den danske, så jeg holder øje for hende.

  SvarSlet
 8. Kære Marlene, tusind tak for et meget interessant og spændende indlæg om de skønne storkenæb. Jeg glæder mig til at nærstudere i løbet af nogle dage og klikke mig videre ind på alle "her" -stederne. Jeg skal helt sikkert have fundet nogle fine nogen til mit ekstra havestykke oven for den grimme øjenbæ-betonmur.

  Kh Ulla

  SvarSlet
 9. Hej Marlene, Jeg har en del storkenæb, har delt dem mange gange. Jeg synes Melinda og Elke er meget smukke. Jeg har en høj blå, men ville gerne have flere blå som ikke er så høje. Glæder mig til at se flere billeder/sorter.
  Gitte

  SvarSlet
 10. Tusind tak for jeres kommentarer :-)

  Kære,

  Lene, ja, selvom 'Rose Clair' nu blomstrer og blomstrer......

  Berit, ja, det er næsten for lidt, ikke? ;-)

  Birgitte H., er faktisk ikke sikker på, at jeg har 'Rebecca Moss' til foråret - har den ikke engang i haven mere. Fik ryddet lidt for grundigt op i mine storkenæb sidste år, da jeg solgte ud af mine moderplanter.

  Birgitte, ja, det bliver spændende med dine frøsåede striatum - de er jo ikke frøægte, så måske får du nogle andre varianter, der ikke er til at stå for ;-)

  Lisbeth, ja, du har vist mange ;-) 'Ballerina' kan også godt være lidt vanskelig som de andre cinereum - hvis jorden er lidt for våd.

  Hanne, ja, man kan altså hurtigt blive bidt af storkenæb. Jeg blev dog mættet noget, men synes, at jeg er ved at få "feberen" igen ;-) Får dog ikke så mange i min have igen, som jeg havde, da jeg samlede på dem (3-400 forskellige).

  Ja, det er irriterende, at den forkerte 'Ingwersen's Variety' altid bliver solgt. Jeg gør selv opmærksom på det hos leverandørerne, men de er tilsyneladende ligeglade.

  Achillea, selv tak ;-) Det skulle den også have været - udgivet her i efteråret - men de er blevet forsinket, så derfor udkommer den først i begyndelsen af det nye år.

  Ulla, selv tak ;-) Ja, der er nok at vælge imellem, når du skal finde storkenæb til dit "øjenbæ-område" ;-)

  Gitte, ja, de blå har det med at blive høje. Der findes ingen helt lave blå - desværre.... Men mere om det i et andet indlæg.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 11. Hej Marlene.

  Ja en dejlig og længe ventet bog er på trapperne igen.
  Har også booket Birgitte Husted til foredrag i Aalborg Havekreds i maj 2012. Det bliver spændende.

  Jeg har Rebecca Moss hvis det skulle have interesse.

  Geranierne har haft det forrygende i år. Kan ikke mindes at de har været så villige før.

  Mange hilsener
  Helga

  SvarSlet
 12. Kære Helga,

  ja, godt, at den endelig bliver udgivet :-) Lyder godt med foredraget. Hun kommer også til vores havedag i september, som vi igen til næste år holder hos Birgitte Hasholt. Hun kommer og sælger og signerer sin bog.

  Tak ;-)

  Ja, de har haft et godt år - de har været glade for regnen :-)

  Rigtig god dag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Hej Marlene
  Dejlige storkenæbs billeder til en storkenæbs elsker, tror også jeg må have nogle rundt om mit drivhus, tror de skal være hvide , er begyndt og surfe rundt for at se hvad der er af hvide,men de lysrerøde er nu også dejlige ,men har jo en del af dem allerede.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 14. Smukt indlæg med en masse kønne billeder af Storkenæb. :O)

  SvarSlet
 15. Kære,

  Helle, jeg synes ikke, der findes vanvittigt mange hvide storkenæb, men nogle er der da - se mit indlæg om hvide storkenæb, når det kommer på lidt senere ;-)

  Susanne, tak ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Jeg var for næsten et år siden til foredrag ved Birgitte Husted i Haveselskabets Odenseafdelingen og jeg skal love for at det er en kompetent dame der udtaler sig om storkenæb. Hold da op, hvor ved hun meget. Der findes jo virkelig mange smukke - selv er jeg ny i fangruppen og har måske 6-8 sorter og det må være nok når de også skal have lov at brede sig - for det synes jeg de skal.
  Kh Helle

  SvarSlet
 17. Kære Helle,

  ja, Birgitte Husted ved, hvad hun taler om - dejligt, at hun kommer til vores havedag til næste år :-)

  Ja, de fleste skal have lov til at brede sig, men det er også flot at lade dem væve sig ind i hinanden, synes jeg :-)

  Rigtig dejlig aften.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Åh herre Jemini.....de frister fru Fe ;0) Lige mine farver og jeg tror den bølgkronet må flytte ind her snart. ballarina har jeg .....den er utrolig smuk........men aldeles langsommelig ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 19. Kære Dorthe,

  ja, man kan altså hurtigt blive fristet her om vinteren også, ikke? Trænger ligesom til farver igen, synes jeg.

  Ja, Ballerina er langsom.

  Rigtig dejlig dag :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 20. Savle, savle - hvis dette indlæg havde været meget længere, havde jeg været helt dehydreret ;-)

  Jeg har desværre fået fat i et eksemplar der kun blomstrer i to uger. Så det glæder mig, at man kan få nogle der blomstrer hele sommeren.

  SvarSlet
 21. Kære Gitte H,

  hi, hi, kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet ;-)

  Ja, heldigvis er der mange, som blomstrer over en lang periode.

  Rigtig dejlig dag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Dejligt, at du giver dig tid til at skrive en kommentar - tak :-)

ALLE kan skrive en kommentar - har du ikke en af de nævnte konti, vælger du bare "Anonym" eller "Navn" (har du ikke en webadresse, lader du feltet stå tomt).

Husk at tilmelde dig svar via email (nederst), da jeg altid besvarer din kommentar og ofte stiller spørgsmål :-) (dette er kun muligt, hvis du er logget ind på en af de nævnte konti).

Alle gæstebloggere får videresendt din kommentar.

Mange hilsner

Marlene